Predstavljena knjiga ‘Katolička vjera u crkvenoj predaji’ Damira Šićka Alića

Zagreb, 12.6.2015. - Knjiga "Katolièka vjera u crkvenoj predaji" Damira Šiæka Aliæa je važan doprinos poznavanju misli ranokršæanskih pisaca na hrvatskom jeziènom podruèju, reèeno je u petak naveèer na predstavljanju u Europskom domu. Na fotografiji povjesnièarka Bernardica Juriæ, povjesnièar Danko Dujmoviæ, povjesnièar i teolog Tomislav Vidakoviæ i Damir Šiæko Aliæ. foto HINA / Ante GUDELJ / mm

Knjiga “Katolička vjera u crkvenoj predaji” Damira Šićka Alića je važan doprinos poznavanju misli ranokršćanskih pisaca na hrvatskom jezičnom području, rečeno je u petak navečer na predstavljanju u Europskom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu su, uz autora, predstavili povjesničar Danko Dujmović, povjesničarka Bernadica Jurić te povjesničar i teolog Tomislav Vidaković. Knjigu je izdala Obiteljska kršćanska knjižara.

Dujmović je rekao da se kroz čitavo djelo proteže misao da bi katolička vjera trebala biti utemeljena na nepromjenjivoj poruci Svetog pisma te da autor zbog toga naglašava važnost izvornosti poruke i pokušava rekonstruirati katolički nauk i praksu kakav je postojao u vrijeme nastanka kršćanstva. Osim Novog zavjeta, kao izvor koristi djela crkvenih otaca nastala u razdoblju otprilike do 4. stoljeća.

“Vraćajući se natrag k ocima, na ‘izvore’, otkrit ćemo što su rani kršćani vjerovali i prakticirali. Što smo bliže ‘izvoru’, to je duhovna ‘voda’ čišća, svježija, a mi smo bliže izvornoj Isusovoj poruci i izvornom kršćanstvu”, citirao je Dujmović autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako autor, umjesto da rekonstruira izvorno kršćanstvo, zapravo dekonstruira nastale tradicije, običaje, teorije, prakse i vjerovanja koji su se razvijali i taložili od 4. stoljeća.

Poznato je, kazao je Dujmović, da se Crkva iz progonjenog pokreta, nakon 313. počela institucionalizirati, a taj je proces postao još intenzivniji nakon 395. kada je kršćanstvo postalo službenom religijom u Rimskom Carstvu. Time je krenulo kruto formaliziranje kršćanskog kulta, odnosno u praktičnom smislu krenuo je običaj zadovoljavanja propisane forme koja je preuzela primat pred Bogom, rekao je. U takvim okolnostima u prvi su plan počeli izbijati i konkretni interesi institucije, bilo da je riječ o političkoj moći ili materijalnoj koristi, pa su pojedinci unutar institucije, vođeni time, uvodili različite doktrine i prakse koje nisu temeljene na nepogrešivoj poruci Svetoga pisma, kazao je Dujmović.

Knjiga je pisana pitko, jednostavno, autor čitatelja ne uvjerava niti nagovara, već jednostavno iznosi svoju tezu s argumentima, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurić je rekla da autor u knjizi pokazuje kako su određena zbivanja tijekom povijesti utjecala na deformiranje izvorne poruke nauke o Kristu. “Uz pronicljive autorove zaključke, temeljene na mnoštvu dokumenata, knjiga je i odlično štivo koje može poslužiti daljnjim i dubljim istraživanjima ove teme”, istaknula je.

Vidaković je istaknuo da je knjiga izuzetno važan doprinos poznavanju misli ranokršćanskih pisaca na hrvatskom jezičnom području. “Mnoštvo navoda iz izvornih djela čini pravu riznicu vrijednih ulomaka tih autoritativnih djela”, rekao je.

Damir Šićko Alić, autor knjige i predsjednik Saveza crkava “Riječ Života” u Hrvatskoj, u pogovoru knjige kaže kako poznavanje ranocrkvene predaje može pomoći u formiranju boljih stavova i praksi. Proučavajući Pismo i nauk ranocrkvenih učitelja (crkvenih otaca) i primjenjujući ga u svom životu (onoliko koliko je to u skladu s učenjem Pisma), ostat ćemo u pravoj katoličkoj vjeri”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.