Hrvat ‘pokorio’ Ameriku: Bill Belichick – pobjednik ‘Bitke za Hrvatsku’, obitelj iz Draganića na krovu sportskog svijeta!

Foto: fah

Momčad New England Patriotsa, koju vodi američki Hrvat Bill Belichick, osvojila je 51. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige američkog nogometa (NFL), nakon što je noćas u Houstonu na NRG stadionu pred 73.000 gledatelja u produžetku pobijedila Atlanta Falconse sa 34-28, osvojivši peti naslov (2002, 2004, 2005, 2015, 2017), sve pod Belichickovim vodstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim uspjehom u spektakularnoj noći američkoga sporta Bill Belichick postao je najuspješniji trener američkog nogometa (NFL).  Hrvat, čija obitelj ima korijene u jednom malom hrvatskom mjestu nedaleko Karlovca, osvajanjem još jednog Super Bowla postao je živa legenda, institucija američkoga sporta.

Foto. fah

Inače, američki Hrvat Bill Belichick ne jednom ponovio je rečenicu koja je danas često citirana u Hrvatskoj: “Iznimno sam ponosan na tradiciju i povijest moje obitelji vezane za Hrvate i Hrvatsku. Nekoliko puta sam i posjetio prekrasnu zemlju mojih predaka i ponosan sam naslijeđem…”  Podsjetimo, Bill Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Njegov djed zvao se Ivan Biličić i živio je u Karlovcu, a u Sjedinjene Države se doselio krajem 19. stoljeća.  Mnogi će se složiti s tvrdnjom da 64-godišnji trener nikada ne bi bio to što danas je, najuspješniji trener američkoga sporta, da mu se djed Ivan i baka Marija nisu 1897. doselili u Monessen pored Pittsburgha. Bill Belichick ponosi se hrvatskim porijeklom, kao i njegov otac Stjepan Biličić, što, posebno posljednjih dvadesetak i nešto godina, u svakoj ozbiljnijoj prilici ističe.

Foto: fah

Bill Belichick sin je vojnika, koji na pomalo vojnički način trenira igrača, od kojih uvijek traži ono što i sam daje, maksimum.  Inače, američki mediji su najveći sportski događaj u Americi, kao što je to svakako Super Bowl, proglasili “Bitkom za Hrvatsku.” Naravno, takva se američka medijska konstrukcija odnosi na Super Bowl 2015 u Phoenixu, kada su se prije dvije godine u velikom američkom spektaklu sastali Hrvati. Belichickovi New England Patriotsi i Seattle Seahawksi, koje je vodio Pete Carroll, koji je po ocu Irac, ali mu je majka Rita Ban Hrvatica, djed Petar mu je inače rođen u jednom od najljepših hrvatskih gradova – Dubrovniku. “Zanimljivo, iako sam itekako svjestan svojih hrvatskih korijena i obitelji, nikad susret s mojim dvostrukim sunarodnjakom Carrollom nisam gledao kao hrvatski dvoboj, ali čini se kako će na kraju Hrvat u svakom slučaju osvojiti naslov. Zadnji hrvatski dvoboj imao sam s trenerom Nickom Sabanom, koji je vodio Dolphinse, ali to je bilo u diviziji, ne za Super Bowl”, rekao je tada Bill Belichick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

S obzirom da se u Hrvatskoj Super Bowl ne prati tako sustavno, budući kako je to ipak prvenstveno sport koji je iznimno popularan u Americi, Hrvati u domovini nisu svjesni koliko je zapravo pobjeda hrvatskog trenera ujedno i promocija Republike Hrvatske. Spomenimo također da je na utakmicu stigao i 41. američki predsjednik George Herbert Walker Bush, zajedno sa suprugom Barbarom.

Super Bowl je najgledaniji sportski događaj u državi koja ima više od 300 milijuna stanovnika, koja je ujedno i najveća, možda i jedina, velesila na svijetu. Spomenimo također kako je otac Billa Belichicka Stjepan Biličić postao Steve Belichick, no, zadržao je čvrste veze s Hrvatima iz Pennsylvanije. Prema nekim informacijama, koje su se tek posljednjih sati pojavile u nekim medijima, legendarni trener podržavao je zdušno svoju drugu domovinu, Hrvatsku, tijekom velikosrpske agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Stjepan Biličić, otac najvećeg trenera američkog sporta, sin je Billovog djeda Ivana i bake Marije Barković iz Draganića, kraj Karlovca, mjesta u kojem danas ima oko 2000 stanovnika, nažalost, njih barem dvostruko više iseljenici su u Americi, što samo pokazuje turbulentnu povijest hrvatskoga naroda, koji se stoljećima borio za svoju samostalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.