Alkoholizirani nasrnuli na osoblje: incident u bjelovarskoj bolnici, Komora medicinskih sestara osudila napad

Foto: GettyImages

Dvojica alkoholiziranih muškaraca nasrnula su u subotu ujutro u bjelovarskoj bolnici na medicinsko osoblje, a jedan od njih je razbio staklo na vratima ginekološkog odjela i liječniku zaprijetio da će ga ubiti, izvijestila je bjelovarska policija.

U čekaonici Hitnog odjela 40-godišnjak i 27-godišnjak dovezli su kćer 40-godišnjaka kojoj su počeli trudovi. Medicinsko osoblje na Hitnom prijemu im je reklo da se požure s pacijenticom u rodilište na što su muškarci počeli žestoko protestirati, galamiti, a u jednom trenutku 27-godišnjak je fizički nasrnuo na medicinskog tehničara te ga primao za ruke u namjeri da ga fizički ozlijedi.

Potom su s pacijenticom otišli na Odjel djelatnosti za zdravstvenu zaštitu žena gdje su također vikali i vrijeđali osoblje, a 27-godišnjak je opet uz prijetnje fizički nasrnuo, ovoga puta na dvije medicinske sestre (59-godišnju i 30-godišnju) te je tada rukom razbio staklo na ulaznim vratima Odjela i pred djelatnicom bolnice izrekao prijetnju ubojstvom jednom od liječnika ginekologije.

Policija je privela muškarce kod kojih je utvrđeno da su bili pod znatnim utjecajem alkohola.

Komora medicinskih sestara osuđuje napad u bjelovarskoj bolnici

Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije je u subotu osudila najnoviji fizički napad na medicinsko osoblje koji se dogodio u bjelovarskoj bolnici te je zatražila provedbu novih odredbi Kaznenog zakona.

Naime, otac i sin u pijanom stanju, nakon što su doveli sinovu djevojku na porođaj u bolnicu, vikali su na primalje, gurali ih i stvarali nered dok je sin fizički nasrnuo na medicinskog tehničara te ga primao za ruke, dodaje se u priopćenju.

Prijetnje i fizičke napade na medicinske sestre i medicinsko osoblje smatramo teško zabrinjavajućim. Tražimo uistinu provedbu zakonskih odredbi koje su donesene u siječnju te da se najžurnije počnu primjenjivati mjere koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio neki dan. U protivnom će se pacijenti naći u uvjetima da će zdravstvene ustanove biti dobro opremljene i zaključane jer neće biti stručnjaka koji bi u njima radili. Također, rekla je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec, apeliramo na sve dionike u sustavu zdravstvene zaštite da sva pitanja i probleme rješavaju mirnim putem.

Poručila je da je nasilje neprihvatljiv i najgori mogući oblik rješavanja bilo kakvog nesporazuma, nezadovoljstva ili problema.

U priopćenju se podsjeća da je u Ministarstvu zdravstva nedavno održan hitan sastanak zbog učestalih napada na zdravstvene radnike na kojem se raspravljalo o mjerama za podizanje sigurnosti medicinskih sestara i liječnika i ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Izvor: narod.hr