Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru mons. Marin Srakić proslavio 25. obljetnicu biskupskog ređenja

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru mons. Marin Srakić proslavio je u ponedjeljak svečanim euharistijskim slavljem u đakovačkoj katedrali 25. obljetnicu biskupskog ređenja u suslaviteljstvu sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, 25 biskupa i 210 svećenika.

Jubilej koji nećemo najaviti trubama, nego skromnim kršćanskim slavljem

“Ovaj jubilej nećemo najaviti trubama, nego skromnim kršćanskim slavljem”, rekao je mons. Marin Srakić, koji je za biskupa zaređen 24. ožujka 1990. i u svim tim godinama geslo mu je: “Nadom i radom.”

Slavlje je počelo svečanom procesijom od Nadbiskupskog doma do katedrale. U procesiji su bile žene i muškarci u narodnom ruhu iz rodnoga kraja nadbiskupa Marina, iz sela Ivanovaca, župe Harkanovaca. Među uzvanicima na srebrnom jubileju mons. Srakića bili su i vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, apsotolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

Kardinal Bozanić: Prije 25 godina bio sam ovdje u slavlju tvog biskupskog ređenja

“Prije 25 godina, na sutrašnji dan bio sam ovdje u ovoj prelijepoj i dičnoj prvostolnici, u slavlju tvog biskupskog ređenja. Ovo slavlje u meni budi sjećanje i radost. Radost što mogu danas u zajedništvu s nazočnim biskupima i vjernicima od srca zahvaliti Bogu za tebe, zahvaliti i čestitati. Znam da si se i sam u molitvama u mislima tako često vraćao u te dane, ali i puno dalje na početke svećeničkog poziva, da si se pitao i molio Gospodina da ti udijeli svjetla u trenucima kada nije bilo odgovora na svako pitanje”, rekao je u propovijedi kardinal Bozanić.

Katedralom se prolomio pljesak kad je pozdravljen novoustoličeni krčki biskup Ivica Petanjak, a pljeskom je popraćen i pozdrav đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića.

“Njemu posebno zahvaljujem za ovu svečanost moga biskupskog jubileja”, rekao je mons. Srakić o svojemu nasljedniku mons. Hraniću.

Na proslavi su, među ostalim, bili i predstavnici drugih vjerskih zajednica te predstavnici vlasti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: www.glas-koncila.hr