HURS poziva klubove saborskih zastupnika da raspuste Sabor, a SSSH za nove izbore

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozvala je u utorak klubove saborskih zastupnika da, u interesu građana koji trpe štetu zbog nefunkcioniranja vlasti, smjesta donesu odluku o raspuštanju Sabora, kako bi se prijevremeni izbori mogli održati što prije.

“Politička situacija u zemlji krajnje je neizvjesna, a za nastavak redovnog funkcioniranja društva potrebna nam je stabilna vlada. Postojeći odnosi snaga u Saboru su takvi da onemogućuju formiranje stabilne saborske većine koja je preduvjet stabilnoj vladi”, stoji u pismu predsjednika HURS-a Ozrena Matijaševića.

“Ova Vlada je pala, a novu će bez izbora biti nemoguće formirati. Previše vremena već je izgubljeno, vremena više nema”, kažu u toj sindikalnoj središnjici.

Podsjećaju kako su već nakon sto dana nove vlade ocijenili Oreškovićev tim “raštimanim orkestrom punim nekoordiniranosti, nesporazuma i podmetanja” te ih pozvali na rad i odgovornost prema biračima ili da raspišu izvanredne izbore. Na našu žalost, naveli su, ispostavilo se da smo bili u pravu, budući da smo danas svjedoci dosad neviđenih odnosa u izvršnoj vlasti čija se “tri najisturenija predstavnika gledaju isključivo preko nišana”.

“Sukob predsjednika i dopredsjednika Vlade postao je prevelik problem za sve nas koji ne možemo, ne želimo i ne smijemo biti taoci njihovih taština. Država mora funkcionirati, građani moraju živjeti, a pojedinac, kako god se zvao, ne mora biti pretplaćen na mjesto premijera ili dopredsjednika Vlade”, poručuju iz HURS-a.

Smatraju kako se na primjeru imenovanja novih sudaca Ustavnog suda vidjelo kako ipak postoje pojedina pitanja u kojima lijevi i desni u Saboru mogu nadići ideološka razmimoilaženja i donijeti odluku kojom se izbjegava kriza pa apeliraju na političke aktere da i u ovoj prilici postupe jednako, a u najboljem interesu građana.

Predsjednik SSSH za nove izbore

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel ocijenio je u utorak da su prijevremeni izbori jedino rješenje kako bi se izašlo iz trenutne pat – pozicije.

Jedino rješenje ove situacije su prijevremeni izbori ma koliko to koštalo, a nažalost to će previše koštati, i da se jednostavno izađe iz ove pat – pozicije, rekao je novinarima na “Danu poduzetnika”.

Novosel je ocijenio kako smo u hrvatskoj povijesti i našoj mladoj demokraciji imali svakakvih slučajeva, ali da ovakav definitivno nismo. Dometnuo je kako je od početka bilo potpuno jasno da u Hrvatskoj ne postoji predsjednik Vlade, nego predsjednici stranaka, predsjednici opcija koji odgovaraju svaki svome.

Ovo što danas imamo je definitivno pat – pozicija koja, nadam se, neće dugo trajati, rekao je. Mi smo “tehničku vladu” imali od devetog mjeseca prošle godine i imali smo 100 dana vlade gdje se ništa nije donosilo i ako se sada u nekoliko dana ova pat pozicija ne razriješi, hrvatski građani, iako smo članovi Europske unije, mogu očekivati pad standarda i sve teži život, upozorio je Novosel. Dodao je da su tu i nemogućnost otvaranja novih radnih mjesta i boljeg života što smo očekivali od ulaska u EU.

Na pitanje koliko se može sada govoriti o nastavku reformi, ocijenio je da smo imali “igrokaz reformi” . Svi pregovori Mosta s jednom i drugom političkom opcijom bili su igrokazi i danas je rasprava o reformama postala bespredmetna, smatra Novosel.

O reformama se ne može govoriti jer ih nema tko provesti, nastavio je dodavši da su reforme Hrvatskoj nužne i za dobrobit hrvatskih građana. Ali, u svakom slučaju, mi danas očito nemamo više Vladu, rekao je predsjednik SSSH.

U vezi s najavljenim preslagivanjem Vlade, Novosel je novinarima odgovorio kako to apsolutno nije dobro rješenje i da je nemoguće.

Ocijenio je da se preslagivanje radi u nekim drugim slučajevima i preslagivanje u vladi može ići “samo ako netko nekoga kupi”. Mislim da u ovom trenutku nikome neće pasti na pamet da se “proda” jer u biti u interesu hrvatskih građana može biti samo novi izbori i da doista dobijemo novu Vladu koja će biti volja hrvatskih građana, zaključio je Novosel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah