Pinca ili sirnica – kako je pripremiti i upotpuniti blagdanski stol

Pinca, sirnica ili slatki kruh je nezaobilazan dio uskrsnog stola u Hrvatskoj. Želite li doživjeti miris djetinjstva i stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu zaobiđite kupovnu pincu i napravite je sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova uskrsna delikatesa ima nekoliko imena jer je Hrvatska poznata po svojim različitostima. Tako je poznata kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju ili kao sirnica u Dalmaciji, navodi gastro.hr

Radi se o ukusnom slatkom kruhu od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće aromatiziranom grožđicama, rumom, koricom limuna ili naranče. Izrađuje se okruglog oblika i tradicionalno se reže oblik kiža na sredini, a on simbolizira razapinjanje Isusa Krista.

Nekada je izrada pince bila cjelodnevni posao. Često su ih mijesili na Veliki petak, a pekli na Veliku subotu i darovali gostima kao znak dobrih želja za Uskrs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pincu posebnom čini spravljanje kod kuće, s puno ljubavi, pa odaberite jedan od recepata koje vam donosimo i upustite se u pripremu sami.

Pinca

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 kg brašna

2 vrećice suhog ili 8 dag svježeg kvasca

25 dag margarina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0,35 l mlijeka

40 dag šećera

6 žumanjka

2 jaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 vanilin šećera

Limunova kora, narančina kora

Rum

Priprema:

1. Kvasac razmutite u malo mlijeka, šećera i brašna i ostavite da se diže.

2. Umutite preostalo brašno, margarin, mlijeko, šećer, jaja, žumanjke, vanilin šećer, rum, kore od limuna i naranče i to dodati u prethodnu smjesu. Mijesiti dok tijesto ne postane tvrdo. Pokriti i pustiti da se diže 3 – 4 sata. Tijesto razdijeliti na 3 – 4 dijela i oblikovati okrugle dijelove pince. Staviti na zamašćeni papir, pokriti i dizati 1 1/2 – 2 sata.

3. Svaku pincu zarezati u tri kraka od sredine prema kraju, premazati jajetom i posuti tucanim šećerom. Peći na 200 stupnjeva jedan sat.

Splitska sirnica

splitska sirnica

Sastojci:

250 g brašna za dizana tijesta

250 g maslaca, slanog

1 žličica šećera, kristal

sol

3 jaja

6 žumanjaka

2 dl mlijeka

20 g suhog kvasca

2 vanilin šećera

1 dl soka od naranče

tamni rum

limunova korica

Priprema:

1. Pomiješajte kvasac, mlako mlijeko, žličicu šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da se diže otprilike 15 minuta.

2. U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, 2 jaja i 6 žumanjaka, otopljeni maslac te dodajte kvasac.

3. Dobro umijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže 3 do 4 sata.

4. Dignuto tijesto razdijelite na 3 dijela, nježno oblikujte sirnice, škarama napravite dva reza u križ na vrhu te stavite u hladnu pećnicu. Pećnicu uključite i stavite na 200 stupnjeva.

5. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta izvadite je iz pećnice i premažite je razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.

Pinca bez jaja

pinca bez jaja

Sastojci:

Tijesto

500 g pšeničnog brašna

200 g batata

2 vanilin šećera

2 žlice šećera, kristal

100 g maslaca, neslanog

1 limun

1 naranča (žuto – narančasto meso)

1 kvasac, svježi

100 ml mlijeka

Krema od limuna

2 limuna

150 g šećera, kristal

150 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Tijesto

1.  U 1 dcl toplog mlijeka dodajte svježi kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i sve zajedno promiješajte i ostavite da se uzdigne.

2. Batate ogulite, narežite na kocke i kuhajte u vodi, a u multipraktiku napravite pire.

3. U uzdignuti kvasac dodajte pire od batate, koricu od naranče i limuna, šećer, vanili šećer i ostatak brašna, te zamijesite tvrđe tijesto.

4. Ostavite da se diže 1 sat na toplom mjestu, a svakih petnaest minuta premjesite tijesto.

5. Tijesto podijelite na 4 dijela, zamijesite kugle i ostavite da se dižu 15 minuta. Svaku kuglu na vrhu zarežite u križ, ostavite da se diže 15 min. te pecite u pećnici 155 C oko 20 minuta.

Krema od limuna

1. Koricu limun ogulite gulilicom za krumpir, te narežite na tanke rezance i prokuhajte u 7 voda da ostane aroma a da se izgubi gorčina.

2. Limunu ogulite bijelu koru, narežite na ploške i kuhajte uz dodatak šećera 15 minuta.

3. Kuhani limun usitnite u multipraktiku i procijedite kroz sitno cijedilo da dobijete sirup. U sirup dodajte prokuhane korice od limuna i kuhajte dok se ne zgusne. Poslužite uz pincu.

Bodulska sirnica

pinca nepecena

Sastojci:

2 jaja

2 žumanjka

125 g šećera, kristal

1 vanilin šećer

250 ml mlijeka

125 g maslaca, slanog

700 g brašna za dizana tijesta

1 prstohvat soli

1 suhi kvasac

1 prašak za pecivo

limunova korica

100 ml soka od naranče

narančina kora

šećer u kocki

Priprema:

1. U posudi dobro izmiksati jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.

2.U smjesu dodajte rum, aromu kruškovac i prema želji dodajte aromu sirnica.

3. Maslac rastopite u mlijeku i pustite da se malo ohladi.

4. Zajedno pomiješajte brašno, kvasac i prašak za pecivo.

5. U brašno dodajte smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesite i ostavite da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.

6. Kada se prvi put digne, spustite ga sa žlicom i pustite da se još jednom digne.

7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.

8. Sirince staviti u hladnu pećnicu i temperaturu namjestit na 180°C. Peći oko 20 minuta (kad dosegne temperaturu od 180), dok ne dobije zlatnu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.