Pinca, sirnica ili slatki kruh je nezaobilazan dio uskrsnog stola u Hrvatskoj. Želite li doživjeti miris djetinjstva i stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu zaobiđite kupovnu pincu i napravite je sami.
Ova uskrsna delikatesa ima nekoliko imena jer je Hrvatska poznata po svojim različitostima. Tako je poznata kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju ili kao sirnica u Dalmaciji, navodi gastro.hr
Radi se o ukusnom slatkom kruhu od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće aromatiziranom grožđicama, rumom, koricom limuna ili naranče. Izrađuje se okruglog oblika i tradicionalno se reže oblik kiža na sredini, a on simbolizira razapinjanje Isusa Krista.
Nekada je izrada pince bila cjelodnevni posao. Često su ih mijesili na Veliki petak, a pekli na Veliku subotu i darovali gostima kao znak dobrih želja za Uskrs.
Pincu posebnom čini spravljanje kod kuće, s puno ljubavi, pa odaberite jedan od recepata koje vam donosimo i upustite se u pripremu sami.
Pinca
Sastojci:
1 kg brašna
2 vrećice suhog ili 8 dag svježeg kvasca
25 dag margarina
0,35 l mlijeka
40 dag šećera
6 žumanjka
2 jaja
2 vanilin šećera
Limunova kora, narančina kora
Rum
Priprema:
1. Kvasac razmutite u malo mlijeka, šećera i brašna i ostavite da se diže.
2. Umutite preostalo brašno, margarin, mlijeko, šećer, jaja, žumanjke, vanilin šećer, rum, kore od limuna i naranče i to dodati u prethodnu smjesu. Mijesiti dok tijesto ne postane tvrdo. Pokriti i pustiti da se diže 3 – 4 sata. Tijesto razdijeliti na 3 – 4 dijela i oblikovati okrugle dijelove pince. Staviti na zamašćeni papir, pokriti i dizati 1 1/2 – 2 sata.
3. Svaku pincu zarezati u tri kraka od sredine prema kraju, premazati jajetom i posuti tucanim šećerom. Peći na 200 stupnjeva jedan sat.
Splitska sirnica
Sastojci:
250 g brašna za dizana tijesta
250 g maslaca, slanog
1 žličica šećera, kristal
sol
3 jaja
6 žumanjaka
2 dl mlijeka
20 g suhog kvasca
2 vanilin šećera
1 dl soka od naranče
tamni rum
limunova korica
Priprema:
1. Pomiješajte kvasac, mlako mlijeko, žličicu šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da se diže otprilike 15 minuta.
2. U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, 2 jaja i 6 žumanjaka, otopljeni maslac te dodajte kvasac.
3. Dobro umijesite tijesto i ostavite na toplom da se diže 3 do 4 sata.
4. Dignuto tijesto razdijelite na 3 dijela, nježno oblikujte sirnice, škarama napravite dva reza u križ na vrhu te stavite u hladnu pećnicu. Pećnicu uključite i stavite na 200 stupnjeva.
5. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta izvadite je iz pećnice i premažite je razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.
Pinca bez jaja
Sastojci:
Tijesto
500 g pšeničnog brašna
200 g batata
2 vanilin šećera
2 žlice šećera, kristal
100 g maslaca, neslanog
1 limun
1 naranča (žuto – narančasto meso)
1 kvasac, svježi
100 ml mlijeka
Krema od limuna
2 limuna
150 g šećera, kristal
150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Tijesto
1. U 1 dcl toplog mlijeka dodajte svježi kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i sve zajedno promiješajte i ostavite da se uzdigne.
2. Batate ogulite, narežite na kocke i kuhajte u vodi, a u multipraktiku napravite pire.
3. U uzdignuti kvasac dodajte pire od batate, koricu od naranče i limuna, šećer, vanili šećer i ostatak brašna, te zamijesite tvrđe tijesto.
4. Ostavite da se diže 1 sat na toplom mjestu, a svakih petnaest minuta premjesite tijesto.
5. Tijesto podijelite na 4 dijela, zamijesite kugle i ostavite da se dižu 15 minuta. Svaku kuglu na vrhu zarežite u križ, ostavite da se diže 15 min. te pecite u pećnici 155 C oko 20 minuta.
Krema od limuna
1. Koricu limun ogulite gulilicom za krumpir, te narežite na tanke rezance i prokuhajte u 7 voda da ostane aroma a da se izgubi gorčina.
2. Limunu ogulite bijelu koru, narežite na ploške i kuhajte uz dodatak šećera 15 minuta.
3. Kuhani limun usitnite u multipraktiku i procijedite kroz sitno cijedilo da dobijete sirup. U sirup dodajte prokuhane korice od limuna i kuhajte dok se ne zgusne. Poslužite uz pincu.
Bodulska sirnica
Sastojci:
2 jaja
2 žumanjka
125 g šećera, kristal
1 vanilin šećer
250 ml mlijeka
125 g maslaca, slanog
700 g brašna za dizana tijesta
1 prstohvat soli
1 suhi kvasac
1 prašak za pecivo
limunova korica
100 ml soka od naranče
narančina kora
šećer u kocki
Priprema:
1. U posudi dobro izmiksati jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.
2.U smjesu dodajte rum, aromu kruškovac i prema želji dodajte aromu sirnica.
3. Maslac rastopite u mlijeku i pustite da se malo ohladi.
4. Zajedno pomiješajte brašno, kvasac i prašak za pecivo.
5. U brašno dodajte smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesite i ostavite da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.
6. Kada se prvi put digne, spustite ga sa žlicom i pustite da se još jednom digne.
7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.
8. Sirince staviti u hladnu pećnicu i temperaturu namjestit na 180°C. Peći oko 20 minuta (kad dosegne temperaturu od 180), dok ne dobije zlatnu boju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa