Bakina kuhinja: Čupava jogurt-pita s kiselim vrhnjem

Foto: Slatkisvijet.com

Jednostavna starinska poslastica koja svojim izgledom i okusom neodoljivo podsjeća na pitu od sira! Svakako isprobajte ovaj slatki recept koji donosi Slatki svijet.

Sastojci

Prhko tijesto

4 žutanjka
200 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
350 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
naribana korica 1 limuna

Nadjev od jogurta i kiselog vrhnja

4 bjelanjka
200 g šećera + 2 vanilin šećera
600 g čvrstog jogurta (3 čaše)
600 g kiselog vrhnja (3 čaše)
100 g glatkog brašna
sok od 1 limuna

Priprema

Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žutanjke i kiselo vrhnje (odvojite 50 g od ukupne količine vrhnja koje ste pripremili za nadjev). Dodajte naribanu koricu limuna i brašno prosijano s praškom za pecivo te prstohvat soli.

Umijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela. Jedan dio spremite u zamrzivač, a drugi dio u hladnjak na 30 minuta.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru. Vrh tijesta posipajte s malo brašna kako vam se ne bi lijepilo za valjak. Veći kalup za pečenje (25×35 cm) lagano namastite i pobrašnite. U njega pažljivo preokrenite razvaljano tijesto pa ga dodatno još malo rukama poravnajte i popunite kalup.

Tijesto stavite u pećnicu da se malo zapeče – 10 minuta na 180°C. Dok se tijesto peče, pripremite nadjev.

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Jogurt i kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom i brašnom. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa izlijte smjesu na polu pečeno tijesto. Preko nadjeva naribajte onaj dio tijesta kojeg ste spremili u zamrzivač pa ispecite pitu do kraja, još nekih 25-30 minuta na 160 °C.

Pitu ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite se!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com