Slatki božićni kruh priprema se s orašastim plodovima i puuuno suhog voća! Isprobajte provjeren recept za tradicionalnu blagdansku poslasticu. Recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
Dizano tijesto
400 g glatkog brašna
60 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 žličice začina za medenjake
1 svježi kvasac
100 ml mlakog mlijeka
100 ml ruma
2 jaja
175 g maslaca sobne temperature
100 g mljevenih badema
200 g grožđica
100 g brusnica
100 g kandirane korice naranče
100 g kandirane korice limuna
Ostalo
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
Priprema
Brusnice i grožđice namočite u rumu i ostavite ih nekoliko sati da se namaču i upiju sav rum – najbolje preko noći.
Kvasac razmrvite i pomiješajte s jednom žlicom šećera, jednom žlicom brašna i pet žlica mlijeka (odvojite mlijeko do ukupne količine). Kvasac kratko izmiješajte da se otopi u mlijeku pa ostavite na toplome mjestu 10-15 minuta da se zapjeni.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol i začin za medenjake. Zatim dodajte maslac, jaja, mlijeko i pripremljeni kvasac. Spiralnim nastavcima za miješanje umijesite tijesto. Zdjelu s tijestom pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu sat vremena da tijesto dobije na volumenu.
Kada tijesto dovoljno naraste dodajte mljevene bademe, kandirano voće te grožđice i brusnice. Kuhačom sve polako izmiješajte pa istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i malo premijesite.
Tijesto oblikujte i stavite na lim za pečenje prekriven masnim papirom. Stolen pecite 50 minuta na nižoj temperaturi od 150-160 °C.
Vrući Stollen premažite otopljenim maslacem, a zatim ga obilno posipajte šećerom u prahu.