Blagdanska poslastica: Christollen božićni kruh

Foto: slatkisvijet.com

Slatki božićni kruh priprema se s orašastim plodovima i puuuno suhog voća! Isprobajte provjeren recept za tradicionalnu blagdansku poslasticu. Recept donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Dizano tijesto
400 g glatkog brašna
60 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 žličice začina za medenjake
1 svježi kvasac
100 ml mlakog mlijeka
100 ml ruma
2 jaja
175 g maslaca sobne temperature
100 g mljevenih badema
200 g grožđica
100 g brusnica
100 g kandirane korice naranče
100 g kandirane korice limuna
Ostalo
100 g maslaca
100 g šećera u prahu

Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brusnice i grožđice namočite u rumu i ostavite ih nekoliko sati da se namaču i upiju sav rum – najbolje preko noći.
Kvasac razmrvite i pomiješajte s jednom žlicom šećera, jednom žlicom brašna i pet žlica mlijeka (odvojite mlijeko do ukupne količine). Kvasac kratko izmiješajte da se otopi u mlijeku pa ostavite na toplome mjestu 10-15 minuta da se zapjeni.

Foto: slatkisvijet.com

U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol i začin za medenjake. Zatim dodajte maslac, jaja, mlijeko i pripremljeni kvasac. Spiralnim nastavcima za miješanje umijesite tijesto. Zdjelu s tijestom pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu sat vremena da tijesto dobije na volumenu.

Foto: slatkisvijet.com

Kada tijesto dovoljno naraste dodajte mljevene bademe, kandirano voće te grožđice i brusnice. Kuhačom sve polako izmiješajte pa istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i malo premijesite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: slatkisvijet.com

Tijesto oblikujte i stavite na lim za pečenje prekriven masnim papirom. Stolen pecite 50 minuta na nižoj temperaturi od 150-160 °C.
Vrući Stollen premažite otopljenim maslacem, a zatim ga obilno posipajte šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.