Utorak, 8 travnja, 2025
11.1 C
Zagreb
Pratite nas:
MNOGIMA OMILJENE

Breskvice

Podijeli

Sadržaj članka

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako napraviti najbolje, sočne breskvice? Ovi, radi svoje delikatne izrade, izazovni kolačići, obavezan su dio blagdanskih stolova. Breskvice se ubrajaju među mnogima omiljene kolače. Iako spadaju u skupinu suhih kolačića, mogu biti itekako sočne. Stoga iskušajte recept koji predlaže Janette Razum na portalu Slatki svijet.

Sastojci

Osnova za tijesto
200 ml ulja
2 jaja (veličina L)
150 g kristal šećera
1 vanilin šećer
3 žlice glatkog brašna
3 žlice mlijeka
2 žličice praška za pecivo

Ostali sastojci za tijesto
400 g glatkog brašna

Punjenje
mrvice od izdubljenih breskvica
6-7 žlica pekmeza od šljiva
1 vanilin šećer
6 žlica ruma (ili sok od naranče)

Dekoracija
cca 100 ml vode + aroma maline ili višnje
cca 100 ml vode + aroma breskve ili kruškovca
kristal šećer za valjanje breskvica

Priprema

Najprije pripremite osnovu za tijesto. Šećer i jaja umutite pjenjačom, dodajte ulje pa smjesu još kratko izmutite. Zatim dodajte, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Sjedinite sve sastojke pa zdjelu pokrijte prozirnom folijom spremite u hladnjak preko noći. Smjesu možete ostaviti u hladnjaku i kraće (2-3 sata), ali najbolje je da odstoji preko noći.

Idući dan dodajte brašno pa umijesite lijepo, glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Od tijesta radite male kuglice i slažite ih na lim za pečenje prekriven masnim papirom. Tijesto možete podijeliti na više dijelova, napraviti valjke i rezati h kao njoke, a zatim oblikovati kuglice. U izradi breskvica može vam pomoći i pomagalo koje se inače koristi za dubljenje lubenica i dinja. Što su manje, bit će kasnije sočnije i ukusnije. Breskvice pecite na temperaturi od 150 °C, otprilike 10 minuta. Breskvice do kraja pečenja moraju ostati svijetle.

Foto: snimka zaslona

Pečene breskvice pažljivo izdubite, najbolje dok su tople. Budite pažljivi jer su krhke i lagano pucaju. Mrvice od dubljenja usitnite rukama, a možete ih i samljeti u mlincu za orahe. Mrvice pomiješajte s pekmezom, vanilin šećerom i rumom. Ako ne volite rum dodajte svježe cijeđeni sok od naranče. Smjesu stavite u dresir vrećicu pa njome punite i spajajte po dvije polovice breskvice.

U dva duboka tanjura stavite po cca 100 ml vode, pa u svaki dodajte aromu. Cijele breskvice najprije kratko umočite u aromu žute boje, a samo vrhove pažljivo umočite u aromu crvene boje. Breskvice kratko stavite na papirnati ručnik, a zatim ih uvaljajte u kristal šećer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slatki svijet

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Sadržaj članka

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci