Idealna slastica za zimske dane! Isprobajte recept za ovu ukusnu tortu s puno slojeva vanilije, čokolade i lješnjaka koja će osvojiti vaše nepce, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Čokoladni biskvit
1 jaje (L)
75 g ulja
130 g kiselog vrhnja (sobne temperature)
½ žličice ekstrakta vanilije
115 g glatkog brašna
50 g nezaslađenog kakao praha
1 ½ žličica praška za pecivo (7.5 g)
1/3 žličice soli
150 g bijelog šećera
45 g smeđeg šećera
75 g vruće vode
Maslac od lješnjaka
200 g mljevenih prženih lješnjaka
Biskvit od lješnjaka
2 jaja (L)
160 g glatkog brašna
100 g smeđeg šećera
60 g bijelog šećera
80 g omekšalog maslaca
70 g maslaca od lješnjaka
1 žličica ekstrakta vanilije
140 g kiselog vrhnja (sobne temperature)
1 ½ žličica praška za pecivo (7.5 g)
¼ žličice soli
Krema od bijele čokolade i lješnjaka
300 g bijele čokolade (min. 28% kakao maslaca)
100 g maslaca od lješnjaka
200 g vrhnja za šlag (36% m.m.)
Krema od čokolade
100 g čokolade (min 50% kakaa)
100 g vrhnja za šlag (36% m.m.)
Krema od vanilije
30 g brašna
150 g šećera
250 g mlijeka
¼ žličice soli
225 g omekšalog maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Maslac od lješnjaka
Prepržene, oljuštene i nasjeckane lješnjake (ja sam ih kupila takve) stavite o oštru sjeckalicu i blendajte 5 min s povremenim pauzama (pulse opcija) dok se lješnjaci ne pretvore u maslac. Bit će tekuć poput prirodnog organskog kikiriki maslaca. Nikako nemojte dodavati vodu ili nešto slično.
Čokoladni biskviti
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa promjera 15 cm ili 18 cm. (Ako koristite 18 cm bit će nešto tanji biskvit)
U jednu zdjelu prosijte suhe sastojke – brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom.
U zasebnoj zdjeli pjenjačom pomiješajte mokre sastojke – kiselo vrhnje, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu.
Biskviti od lješnjaka
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa promjera 15 cm ili 18 cm (ako koristite 18 cm bit će nešto tanji biskvit). U jednu zdjelu prosijte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. U zasebnu zjdelu pjenjačom pomiješajte mokre sastojke – kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. Miksajte maslac, maslac od lješnjaka i šećere dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute).
Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka).
Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav. Ravnomjerno rasporedite u kalupe (oko 340 g po biskvitu) pa pecite u zagrijanoj pećnici između 20 i 25 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 20 min pa produžiti prema potrebi. Nemojte prepeći.
Kad su biskviti gotovi, ostavite ih oko 10 minuta da se hlade u kalupu na rešetki, prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.
Krema od bijele čokolade i lješnjaka
Sitno nasjeckanu kvalitetnu bijelu čokoladu (ili bijele chocolate chips) i maslac od lješnjaka pomiješajte i stavite u srednje veliku zdjelu. Vrhnje za šlag zagrijte tik do vrenja (ne smije prokuhati) pa prelijte preko čokolade i lješnjaka. Pokrijte tanjurom i ostavite 2 min, zatim izmiješajte silikonskom špatulom dok se čokolada ne rastopi i ne sjedini se sve. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu i ostavite preko noći da se ohladi i stisne. Ako ćete je hladiti u frižideru pazite da ne postane pretvrda, treba biti tvrđe, ali mazive konzistencije. Nakon što se ohladila, miksajte je par min dok ne posvijetli i ne postane pjenasta.
Krema od čokolade
Sitno nasjeckanu kvalitetnu čokoladu stavite u srednje veliku zdjelu pa prelijte zagrijanim vrhnjem za šlag (ne smije prokuhati, baš kao i kod gornje kreme). Ostavite 2 min prekrivenu pa sve pomiješajte silikonskom špatulom dok se ne sjedini. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu i ostavite da se ohladi i stisne preko noći ili u frižideru, ali do mazive konzistencije, nikako ne smije biti pretvrda. Ohlađenu kremu miksajte par minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenasta.
Krema od vanilije
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u hladnjaku i neće biti maziva.
Slaganje torte
Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Stavite prvi čokoladni biskvit i premažite kremom od bijele čokolade i lješnjaka. Stavite drugi biskvit, ovaj put svijetli, i premažite čokoladnom kremom. Zatim opet čokoladni biskvit koji ćete premazati kremom od bijele čokolade, a posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme od bijele čokolade da zauzdate sve mrvice i stavite u hladnjak na 20-30 minuta prije konačnog ukrašavanja.
Nakon što se torta ohladila, prekrijte je konačnim slojem kreme, koristeći kremu od vanilije, i ukrasite po želji. Ja sam malom špatulom kreirala „snježni“ efekt, a vi dajte mašti na volju.