Četiri savjeta za odabir sigurnih igračaka za djecu

Foto: Thinkstock

Jednako kako brinete o sigurnosti doma za vašu djecu, brinite i o odabiru igračaka. Ozljede oštrim igračkama su česte, a mogu se prevenirati kupovinom sigurnih igračaka koje su prilagođene dobi djeteta.

Studija objavljenja u Clinical Pediatrics pokazuje da se je stopa ozljeda povećala za gotovo 40% u SAD-u, a istraživanje se temeljilo na statistici hitnih službi prikupljenih između 1990. i 2011. godine. Ozljede se najčešće događaju kada roditelji biraju neprilagođene igračke koje su često namijenjene starijoj djeci. Uzročnik su i neki proizvođači koji se ne pridržavaju pravilnika o sigurnosti igračaka.

U Hrvatskoj je definiran Pravilnik koji sadrži pravila koja u pogledu sigurnosti moraju ispunjavati igračke u svrhu zaštite zdravlja njihovih potrošača.

Adiva donosi nekoliko savjeta koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira dječjih igračaka u svrhu zaštite zdravlja djeteta.

Igračke birajte u skladu s djetetovom dobi

Glavni čimbenik kojim možete spriječiti ozljedu djeteta igračkom jest odabir igračke prema godinama djeteta. Iako većina igračaka na ambalaži sadrži predloženu dob kojoj je igračka namijenjena, uzmite u obzir i dijete kojem birate igračku. Ako je igračka namijenjena djeci od tri do 10 godina, razmišljajte sadrži li male dijelove koje dijete od tri godine može progutati. Osim toga, razmišljajte je li dijete doraslo toj igrački, odnosno hoće li se znati igrati njome.

Izbjegavajte oštre igračke s letećim dijelovima

Igračke s oštrim krajevima ili rubovima mogu lako ozlijediti djecu pa ih izbjegavajte. Isto tako izbjegavajte igračke koje sadrže luk, strijelu, metke i slične dijelove koji mogu uzrokovati ozljede glave ili očiju. Igračke koje sadrže uže i vrpce također treba izbjegavati kod izbora igračke za mlađe dijete zbog mogućnosti davljenja tijekom igre.

Pročitajte sve upute i upozorenja s ambalaže

Prije nego što pružite djetetu igračku u ruke, pročitajte sve upute i upozorenja koja su naznačena na ambalaži. Provjerite dobno ograničenje, broj dijelova igračke, oznake kao što je CE koja je jamstvo proizvođača da je ispitao proizvod i ocijenio da ispunjava zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša.

Pratite dijete dok se igra igračkom

Procijenili ste da je igračka sigurna? Unatoč tome promatrajte dijete tijekom igre. Ponekad su naizgled bezopasni dijelovi najopasniji za dijete. Nakon otvaranja ambalaže, riješite se plastične folije i dijelova kojima je proizvod zaštićen jer ih mališani u igri mogu staviti u usta što može dovesti do gušenja. Pokažite djeci kako se koristi igračka ako primijetite da su zbunjena ili ih krivo koriste. Tako ćete smanjiti rizik od mogućih ozljeda i osigurati funkcionalnost igračke, posebno ako ste investirali u nju.

Odabirom ispravne igračke za dijete smanjit ćete rizik od mogućih ozljeda i tako zaštititi djetetovo zdravlje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/adiva