- 200 g glatkog brašna
- 100 g mljevenog keksa
- 80 g šećera
- 215 g hladnog maslaca
- 1 žlica cimeta
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 limun šećer
- 1 kg svježeg sira / skute
- 400 g milerama
- 1 puna žlica gustina
- 350 g borovnica
- 1 ravna žlica gustina
Kalup za torte (26 cm) obložite masnim papirom – dno i stranice. Neka stranice papira budu barem 2 cm iznad ruba kalupa jer Cheesecake tijekom pečenja raste, ali hlađenjem će splasnuti.
U veću zdjelu stavite brašno, mljevene kekse, šećer, cimet i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu i keksima tako da dobijete mrvičastu smjesu.
Pola smjese lagano utisnite na dno kalupa i kratko zapecite – 10 minuta na 180°C.
Dok se podloga peče pripremite nadjev. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerima. Dodajte gustin i izmiksajte ga tako da uklonite sve grudice. Na kraju dodajte sir i mileram pa još jednom sve dobro izmiksajte.
Pripremljeni nadjev izlijte preko zapečene podloge (ne morate ju hladiti). Preko nadjeva ravnomjerno rasporedite borovnice koje ste prethodno pomiješali s gustinom. Borovnice možete zamijeniti malinama, jagodama pa čak i džemom do nekih bobica.
Vrh Cheesecake torte posipajte ostatkom mrvičaste smjese. Cheesecake pecite 1 sat i 20 minuta na nižoj temperaturi od 160°C.
Pečeni Cheesecake ostavite 10 minuta u otvorenoj pećnici, a zatim ga ohladite na sobnoj temperaturi i u hladnjaku. Tek pečeni kolač je još malo drhtav, ali hlađenjem će očvrsnuti.