Site icon narod.hr

Kako napraviti vrhunske žličnjake od snijega?

Foto: Thinkstock

Desert poznat u kontinentalnoj Hrvatskoj kao šnenokle, a uz more kao paradižet, udomaćena je slastica koja dobro rashlađena odlično paše u tople ljetne dane, ali i kao lagan desert zimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli bismo reći da su žličnjaci od snijega tradicionalni, a ima više varijacija na temu: s karamelom, keksima, čokoladom, sirupom od višanja…

Sastojci

Postupak pripreme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mlijeko se stavi šećer i vanilija, pa se kuha do vrenja. Dok se mlijeko kuha, od bjelanjaka se tuče čvrsti snijeg. Kad je snijeg čvrsto umućen, žlicom se oblikuju knedle koji se spuštaju u vrelo mlijeko i kratko prokuhaju na obje strane. Knedle se odlože po dvije (ili tri ako su manje) u manje zdjelice (za jednu osobu) ili sve u veliku zdjelu.

Žumanjke razmutiti sa škrobom i par žlica vrućeg mlijeka (kako bi se žumanjci zagrijali i ne bi zgrušali kad ih se prebaci u vruće mlijeko), pa ih se lagano i postepeno ulije u vrelo mlijeko neprestance miješajući pjenjačom.

Mlijeko sa žumanjcima se kuha i neprestano muti pjenjačom dok se ne zgusti, makne se s vatre i pusti hladiti i dalje povremeno miješajući pjenjačom (da se ne stvori kora).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se krema prohladila, ulije se u zdjelice sa žličnjacima. Kad se slastica (krema i žličnjaci) ohladi do sobne temperature, prebaciti u hladnjak i dobro ohladi par sati prije posluživanja, prenosi Recepti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version