Desert poznat u kontinentalnoj Hrvatskoj kao šnenokle, a uz more kao paradižet, udomaćena je slastica koja dobro rashlađena odlično paše u tople ljetne dane, ali i kao lagan desert zimi.
Mogli bismo reći da su žličnjaci od snijega tradicionalni, a ima više varijacija na temu: s karamelom, keksima, čokoladom, sirupom od višanja…
Sastojci
- 1 l mlijeka
- 5 bjelanjaka
- 5 žutanjaka
- 10 dkg šećera
- 1/4 mahune vanilije (ili vrećica vanilin šećera)
- 1 žlica škroba (recimo gustina)
Postupak pripreme
U mlijeko se stavi šećer i vanilija, pa se kuha do vrenja. Dok se mlijeko kuha, od bjelanjaka se tuče čvrsti snijeg. Kad je snijeg čvrsto umućen, žlicom se oblikuju knedle koji se spuštaju u vrelo mlijeko i kratko prokuhaju na obje strane. Knedle se odlože po dvije (ili tri ako su manje) u manje zdjelice (za jednu osobu) ili sve u veliku zdjelu.
Žumanjke razmutiti sa škrobom i par žlica vrućeg mlijeka (kako bi se žumanjci zagrijali i ne bi zgrušali kad ih se prebaci u vruće mlijeko), pa ih se lagano i postepeno ulije u vrelo mlijeko neprestance miješajući pjenjačom.
Mlijeko sa žumanjcima se kuha i neprestano muti pjenjačom dok se ne zgusti, makne se s vatre i pusti hladiti i dalje povremeno miješajući pjenjačom (da se ne stvori kora).
Kad se krema prohladila, ulije se u zdjelice sa žličnjacima. Kad se slastica (krema i žličnjaci) ohladi do sobne temperature, prebaciti u hladnjak i dobro ohladi par sati prije posluživanja, prenosi Recepti.hr.
Tekst se nastavlja ispod oglasa