Recept za klasičnu tortu od oraha s jednostavnom bijelom kremom kojoj poseban okus i svježinu ovoj torti daju limunova korica i sok. Recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
Biskvit s orasima
6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
naribana korica 1/2 limuna
250 g mljevenih oraha
100 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
Preljev za biskvit
150 ml vode
2 žlice šećera
sok od 1 limuna
Bijela krema od brašna i gustina
500 ml mlijeka
160 g šećera
1 vanilin šećer
40 g glatkog brašna
40 g gustina
sok od 1/2 limuna
100 g maslaca sobne temperature
200 ml slatkog vrhnja
Priprema
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne zapjene. Postupno dodajte malo po malo šećera pa miksajte smjesu dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte jedan po jedan žutanjak, a nakon svakog smjesu kratko izmiksajte. Zatim dodajte limunovu koricu i rum. Na kraju lagano umiješajte mljevene orahe te prosijano brašno i prašak za pecivo.
Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) i lijepo ju poravnajte. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 °C.
Ohlađeni biskvit prerežite na dva ili tri dijela, a zatim svaki dio navlažite vodom u kojoj ste prokuhali šećer i dodali limunov sok.
Za pripremu bijele kreme u loncu pjenjačom izmutite šećer, gustin, brašno i malo mlijeka. Dodajte ostatak mlijeka i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne, kao puding. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ju izmiksajte s maslacem sobne temperature. Na kraju kremu umiješajte limunov sok i tučeno slatko vrhnje.
Tortu slažite u kalupu u kojem se pekla, zajedno s obručem. Slažite red kore, red kreme. Tortu ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i da krema očvrsne, najbolje preko noći. Idući dan tortu izvadite iz kalupa i ukrasite mljevenim orasima.