Od ludog tijesta može se svašta pripremiti. Od lepinja, kiflica, krafni pa čak i ukusna pizza. Isprobajte kako je jednostavno napraviti ovo tijesto pa uživajte u raznim slanim i slatkim poslasticama. Posebnost ludog tijesta je ta što se dizanje tijesta odvija u hladnjaku, a isto to tijesto može se čuvati u hladnjaku i do 7 dana. Samo uzmete komad tijesta, onoliko koliko vam je potrebno i u tren oka pripremite slanu ili slatku deliciju. Recept za krafne od ludog tijesta donosi Slatki svijet.
Sastojci
Sastojci za kvas:
10 g suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica glatkog brašna
malo mlijeka (oduzmite od 500 ml)
Ostali sastojci:
1 kg glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
500 ml mlijeka
400 g tekućeg jogurta
100 ml ulja
2 jaja
2 žlice šećera
2 žličice soli
Priprema
Za pripremu tijesta treba 30 minuta, a vrijeme pečenja krafni je 3-4 minute/porcija.
Kao i za svako dizano tijesto, najprije pripremite kvas. Suhi kvasac pomiješajte s malo toplog mlijeka (oduzmite od količine navedene u sastojcima) te 1 žličicom brašna i 1 žličicom šećera. Razmutite i ostavite kvasac da se aktivira i zapjeni.
U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Zatim dodajte prethodno pripremljeni kvasac, mlijeko, jogurt, ulje i razmućena jaja. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
>Čokoladne pločice s pistacijama i mentom
Zdjelu s tijestom pokrijte većom najlonskom vrećicom. Vrećicu zavežite tako da tijesto ima čim manji doticaj sa zrakom. Zdjelu s tijestom spremite u hladnjak na 4-5 sati. Najbolje je da odstoji preko noći.
Idući dan uzmite tijesta koliko vam je potrebno, malo ga premijesite na lagano pobrašnjenoj površini i ostavite ga da na sobnoj temperaturi da se malo zagrije. Nakon toga možete od njega raditi svakakve slane i slatke delicije – krafne, poderane gaće, lepinje, buhtle ili kiflice, a može vam poslužiti i kao tijesto za pizzu.
Kada je tijesto kratko odstajalo na sobnoj temperaturi, razvaljati ga na prst debelo pa izrezivati krugove. Izrezane krugove pokriti krpom i ostaviti ih da miruju dodatnih 15 minuta. Peći na dobro zagrijanom uglju, na laganoj vatri, sa svake strane po otprilike minute. U ulje stavljati gornju stranu i peći poklopljene. Kad se okrenu, peći otklopljene. Ispuniti čokoladom ili marmeladom i uvaljati u šećer u prahu.
Napomena: Ako već unaprijed znate da ćete od ovog tijesta raditi samo krafne, onda prilikom izrade tijesta svakako dodajte vanilin šećer, malo ruma i limunove korice za bolju aromu, a sol izbacite.
Tekst se nastavlja ispod oglasa