Klasika na novi način: Krafne od ludog tijesta

krafne
Foto: Slatki svijet

Od ludog tijesta može se svašta pripremiti. Od lepinja, kiflica, krafni pa čak i ukusna pizza. Isprobajte kako je jednostavno napraviti ovo tijesto pa uživajte u raznim slanim i slatkim poslasticama. Posebnost ludog tijesta je ta što se dizanje tijesta odvija u hladnjaku, a isto to tijesto može se čuvati u hladnjaku i do 7 dana. Samo uzmete komad tijesta, onoliko koliko vam je potrebno i u tren oka pripremite slanu ili slatku deliciju. Recept za krafne od ludog tijesta donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Sastojci za kvas:
10 g suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica glatkog brašna
malo mlijeka (oduzmite od 500 ml)

Ostali sastojci:
1 kg glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
500 ml mlijeka
400 g tekućeg jogurta
100 ml ulja
2 jaja
2 žlice šećera
2 žličice soli

Priprema

Za pripremu tijesta treba 30 minuta, a vrijeme pečenja krafni je 3-4 minute/porcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i za svako dizano tijesto, najprije pripremite kvas. Suhi kvasac pomiješajte s malo toplog mlijeka (oduzmite od količine navedene u sastojcima) te 1 žličicom brašna i 1 žličicom šećera. Razmutite i ostavite kvasac da se aktivira i zapjeni.

U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Zatim dodajte prethodno pripremljeni kvasac, mlijeko, jogurt, ulje i razmućena jaja. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.

>Čokoladne pločice s pistacijama i mentom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdjelu s tijestom pokrijte većom najlonskom vrećicom. Vrećicu zavežite tako da tijesto ima čim manji doticaj sa zrakom. Zdjelu s tijestom spremite u hladnjak na 4-5 sati. Najbolje je da odstoji preko noći.

Idući dan uzmite tijesta koliko vam je potrebno, malo ga premijesite na lagano pobrašnjenoj površini i ostavite ga da na sobnoj temperaturi da se malo zagrije. Nakon toga možete od njega raditi svakakve slane i slatke delicije – krafne, poderane gaće, lepinje, buhtle ili kiflice, a može vam poslužiti i kao tijesto za pizzu.

Kada je tijesto kratko odstajalo na sobnoj temperaturi, razvaljati ga na prst debelo pa izrezivati krugove. Izrezane krugove pokriti krpom i ostaviti ih da miruju dodatnih 15 minuta. Peći na dobro zagrijanom uglju, na laganoj vatri, sa svake strane po otprilike minute. U ulje stavljati gornju stranu i peći poklopljene. Kad se okrenu, peći otklopljene. Ispuniti čokoladom ili marmeladom i uvaljati u šećer u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomena: Ako već unaprijed znate da ćete od ovog tijesta raditi samo krafne, onda prilikom izrade tijesta svakako dodajte vanilin šećer, malo ruma i limunove korice za bolju aromu, a sol izbacite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.