Foto: Thinkstock

Planirate li na put, bilo avionom ili automobilom i vodite djecu sa sobom, sljedeće upute bit će vam zasigurno na korist.

Kako se spakirati za putovanje automobilom?

Spakirajte jednu malu torbu koja će sadržavati odjeću za presvući ukoliko dođe do “neočekivanog” prljanja odjeće, četkice za zube i sve ostalo što želite da vam bude pri ruci tijekom putovanja kako ne biste morali kopati po velikom koferu.

Djetetu ponesite njegov pokrivač ili jastuk. To je vrlo važno ukoliko djeca spavaju na njima nepoznatom mjestu. Djeca vole imati kraj sebe neku poznatu stvar kada spavaju izvan svoje kuće. Jastuk ili pokrivač dobro dođu u automobilu za onu djecu koja nisu u sjedalici. Djeca mogu zaspati naslonjena na jastuk bez da lupaju glavom o prozor automobila.

Pobrinite se da tijekom puta uz sebe imate ručnik ili toaletni papir, vlažne maramice kako biste što lakše obrisali svaki trag prolijevanja tekućih stvari, po autu ali i djetetu. I naravno, dodajte tome i vrećicu u koju ćete baciti smeće kako automobil ne bi postao veliko odlagalište tog istog smeća.

Kako “preživjeti” tijekom vožnje?

Vožnja od nekoliko sati ponekad zna biti naporna i dosadna, posebno djeci ukoliko ne spavaju za vrijeme vožnje. Ponesite grickalice, pokušajte naći neke zdravije, s manje šećera. U suprotnom, mogli biste izazvati trenutni efekt hiperaktivnosti kod djece unosom veće količine šečera, što vjerojatno ne želite.

Ponesite i napunite svoj iPod, tablet ili DVD player novim sadržajem koji je zanimljiv djeci za gledanje, igranim filmovima ili zabavnim igricama. Mudro birajte igračke za putovanje. Na prmjer, djeci koja vole crtati i pisati mogu biti zanimljive “magnetne ploče za crtanje” gdje mogu uživati i crtati do mile volje.

Pokušajte sjediti na stražnjem sjedalu barem dio puta. Osim što ćete dijete imati na oku, pjevat ćete pjesmice ili igrati neke zabavne igre rukama s njim, a to može pomoći djetetu odvući pažnju od dosadne vožnje.

Kad sve zabavno već postane odbojno djetetu, i ono hoće van iz automobila te počne plakati, izdržite. Ukoliko dijete nije gladno i nije mokro, ne morate izlaziti iz automobila, ubrzo će se smiriti i/ili zaspati.

Pauze u vožnji

Ukoliko želite stići na vrijeme na cilj, s djecom uvijek uračunajte dodatno vrijeme na raspolaganju. Morat ćete stajati tijekom puta zbog hranjenja, mijenjanja pelena ili samo zbog istezanja. Poželjno je da pauze budu malo duže, pronađite neki park ili livadu kako bi dijete malo protrčalo uokolo, a i vi protegnuli noge. Budite svjesni da će biti situacija kada ćete morati napraviti ponovnu pauzu iako ste imali zadnju prije samo 20 minuta.

Nekoliko trikova za putovanje avionom

Opskrbite se grickalicama i hranom koje djeca vole, a uzmite što manje igračaka. Djeca mogu postati razdražljiva ukoliko nemaju poznatu hranu sa sobom. Plastični pribor za jelo kao što je čaša ili zdjelica, može poslužiti kao igračka.

Ponesite zamjensku odjeću u ručnu prtljagu kako biste mogli presvući dijete u avionu ukoliko će to biti potrebno. Vrećice sa zip zatvaračem mogu biti od velike koristi ukoliko u svaku posebno stavite odjeću za pojedini dan. Tako ćete točno znati kasnije koliko vam je čiste odjeće još ostalo, a za prljavu odjeću će također poslužiti iste vrećice. Računajte i na to da tijekom boravka izvan kuće možete oprati prljavu bebinu odjeću koja itekako može neugodno zaudarati.

Osiguranje na aerodromu

Imajte svoju putovnicu cijelo vrijeme pri ruci. Pošaljite svu obuću kroz detektor, izvadite bebu iz nosiljke, sjedala ili kolica i pošaljite i to kroz detektor, te sa svim igračkama i s ostalim stvarima koje djeca drže u ruci također napravite isto, a njima obećajte da će ih igračke čekati na drugoj strani.

Ohrabrite djecu da idu ispred ili iza vas kroz detektorska vrata. Bebu držite uz sebe bez nosiljke i ostale popratne opreme.

Što prije pokupite svoje stvari na drugoj strani, kako biste bili brži i uspješniji u tome obujte jednostavne cipele koje brzo skidate i nemojte nositi nakit čije vam skidanje može oduzeti vrijeme. Pokušajte osobne stvari, igračke i pelene staviti u istu ručnu prtljagu umjesto nekoliko manjih torbi zasebno.

Dobra je vijest što je majčino mlijeko izuzeto iz pravila o unošenju tekućina u avion, što znači da sa sobom možete unijeti, onoliko koliko je djetetu potrebno dok putuje. Isto vrijedi i za voćne sokove za bebe i dječju hranu. Odvojite to od kozmetike i napomenite službenicima osiguranja.

Osigurajte djetetu toplu odjeću ili pokrivač jer u avionu zrak može biti poprilično hladan. Recite djetetu da nacrtaju nešto za pilota. To im može donijeti uzbuđenje i razbiti dosadu.

Kako bi dijete ostalo zadovoljno, prošećite svakih sat vremena s njim po avionu.

Izvor: narod.hr/parents.com