Isprobajte odlučan recept za pahuljaste krafne punjene kremom od vanilije i naranče! Krafne su najbolje jesti isti dan, a možete ih čuvati i u posudi s hermetičkim poklopcem kako bi zadržale mekoću i svježinu, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Tijesto za krafne
500 g glatkog brašna
2 g soli
¼ žličice muškatnog oraščića
60 g šećera + žličica šećera
2 žumanjka (L)
1 jaje (L)
Jedna vrećica suhog kvasca (7g)
55 g mlake vode (cca 40°C)
280 g toplog punomasnog mlijeka
100 g maslaca
+ korica naranče/limuna po želji
+ 1 l ulja za prženje
Krema od vanilije i naranče
500 g punomasnog mlijeka
4 žumanjka (L)
1 jaje (L)
200 g šećera
45 g glatkog brašna
Prstohvat soli
2 žličice pravog ekstrakta vanilije
Korica dvije naranče
30 g maslaca
+ šećer u prahu
Priprema tijesta
U zdjelu samostojećeg miksera prosijte brašno i pomiješajte sa soli, šećerom i muškatnim oraščićem. Na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko (ne smije zakipjeti) pa prelijte preko hladnog maslaca, koji ste prethodno stavili u zdjelicu, da se otopi i sve skupa pomiješa. U jednoj čaši pomiješajte kvasac i žličicu šećera s mlakom vodom. Voda ne smije biti prevruća inače će ubiti kvasac. Optimalna temperatura je oko 40°C. Ostavite par minuta da se kvasac aktivira. Znat ćete da je spreman kad se na vrhu pojavi nešto poput pjene.
U zdjelu s brašnom dodajte razmućena jaja, mlaku mješavinu mlijeka i maslaca te aktivirani kvasac. Po želji u ovom koraku dodajte koricu naranče ili limuna. Na mikser stavite nastavak za dizana tijesta (u obliku kuke) pa ostavite da radi 5-10 minuta, dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele i ne bude podatno. (Možete koristiti i ručni mikser s pripadajućim nastavcima za tijesto ili kuhaču.) Prebacite ga u pobrašnjenu ili lagano namašćenu zdjelu, prekrijte čistom krpom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplome da se udvostruči, otprilike jedan sat.
Nakon što se tijesto udvostručilo, na pobrašnjenoj ga površini malo premijesite i razvaljajte na debljinu od 1.5 do 2 cm. Koristeći okrugli izrezivač promjera 5 cm napravite krafne. Prebacite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite 20-30 minuta da odmore i narastu. Ako ih ostavite predugo, onda će se previše dignuti i prilikom pečenja postati šuplje. Krafne pecite u vrućem dubokom ulju (na temperaturi između 170 i 180°C) par minuta na obje strane, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Nemojte peći previše krafni odjednom jer će to previše smanjiti temperaturu ulja pa će biti masnije i neće imati dovoljno prostora da narastu. Kad su gotove, stavljajte ih na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Prije punjenja kremom ostavite ih da se u potpunosti ohlade.
Priprema kreme
U srednje velikom loncu s debelim dnom stavite grijati mlijeko. U jednoj zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke, jaja, šećer, brašno i sol. Vruće mlijeko postepeno dodajte u zdjelu sa žumanjcima, neprestano miješajući pjenjačom kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dodati polovinu ili dvije trećine vrućeg mlijeka. Nakon toga prelijte tu tekućinu u lonac s preostalim mlijekom i neprestano miješajući zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Kad je gotovo, dodajte koricu naranče, ekstrakt vanilije i maslac. Miješajte dok se maslac ne rastopi, a potom kremu protisnite kroz cjedilo u čistu posudu kako bi se riješili eventualnih grudica nastalih tijekom kuhanja.
Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu kreme kako se na vrhu ne bi stvorila „kožica“. Stavite u frižider da se ohladi. Kad ste spremni puniti krafne, ohlađenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s nastavkom za punjenje. U nedostatku, uvijek možete krafne prerezati pa ih tako puniti ili koristiti neki manji okrugli nastavak, ali prethodno s nečim napraviti rupu. U svakom će slučaju biti jako ukusne! 🙂
Ovaj recept pripremila je naša suradnica Ana Zelić koju možete pratiti na blogu anasbakingchronicles te na istoimenim Facebook i Instagram profilima!
Savjeti!
Kako mlijeko ne bi zagorjelo prilikom zagrijavanja, prije nego što ga ulijete, zalijte lonac vodom.
Krafne su najbolje jesti isti dan, a možete ih čuvati i u posudi s hermetičkim poklopcem kako bi zadržale mekoću i svježinu.
Ako vam je ulje prevruće, krafne će prebrzo potamniti, a ostati teške i sirove iznutra. U suprotnom, ako nije dovoljno vruće, bit će masne.