Neizostavan dodatak tradicionalnih stolova u Istri, a u novije vrijeme i onih diljem Hrvatske, kroštule su slatki zalogaj neizostavan u pokladnom vremenu. Za ovaj prepoznatljiv, hrskavi desert, gotovo svaka domaćica ima vlastiti recept. Mnogi od njih prenose se s koljena na koljeno.
“Fanjki ili kroštule tradicionalni su hrvatski recept. Kroštule se pripremaju vrlo jednostavno, a jednako su ukusne tople i hladne”, piše Janette Razum na portalu Slatki svijet.
Sastojci
500 g glatkog brašna
2 jaja
3 žutanjka
1 žlica šećera
1 žlica ruma
10-12 žlica mlijeka
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Jaja i žutanjke izmutite pjenjačom pa dodajte u brašno koje ste prosijali u veću zdjelu. Zatim dodajte šećer, rum i malo po malo mlijeka, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Tijesto za kroštule malo premijesite, pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Izrežite dugačke i uske trake, približno 2×15 cm. Kroštule propletite na razne načine ili ih ostavite u obliku traka.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići, znat ćete da je ulje dovoljno zagrijano. Dodajte po nekoliko kroštula i pecite ih uz neprestano miješanje dok ne poprime zlatno žutu boju, otprilike pola minute.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/Slatki svijet
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.