Ponedjeljak, 14 travnja, 2025
13.8 C
Zagreb
Pratite nas:
ISTARSKA TRADICIJA

Kroštule

Podijeli

Sadržaj članka

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizostavan dodatak tradicionalnih stolova u Istri, a u novije vrijeme i onih diljem Hrvatske, kroštule su slatki zalogaj neizostavan u pokladnom vremenu. Za ovaj prepoznatljiv, hrskavi desert, gotovo svaka domaćica ima vlastiti recept. Mnogi od njih prenose se s koljena na koljeno.

“Fanjki ili kroštule tradicionalni su hrvatski recept. Kroštule se pripremaju vrlo jednostavno, a jednako su ukusne tople i hladne”, piše Janette Razum na portalu Slatki svijet.

Sastojci

500 g glatkog brašna
2 jaja
3 žutanjka
1 žlica šećera
1 žlica ruma
10-12 žlica mlijeka
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Jaja i žutanjke izmutite pjenjačom pa dodajte u brašno koje ste prosijali u veću zdjelu. Zatim dodajte šećer, rum i malo po malo mlijeka, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.

Tijesto za kroštule malo premijesite, pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Izrežite dugačke i uske trake, približno 2×15 cm. Kroštule propletite na razne načine ili ih ostavite u obliku traka.

kroštule
Foto: snimka zaslona

U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići, znat ćete da je ulje dovoljno zagrijano. Dodajte po nekoliko kroštula i pecite ih uz neprestano miješanje dok ne poprime zlatno žutu boju, otprilike pola minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slatki svijet

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Sadržaj članka

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci