Ljetno savršenstvo! Osvježavajuć i lagan kolač s marelicama, svježim sirom i fantastičnim Curdom od limuna i marelica!
Recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
Lemon curd s marelicama
2 jaja
150 g šećera
55 g maslaca
150 g zrelih marelica
sok i korica 1 nešpricanog limuna
Prhko tijesto
250 g glatkog brašna
10 g oštrog brašna
225 g maslaca
2 žutanjka
75 g šećera
Nadjev od sira
500 g svježeg sira
100 g šećera
3 žlice griza
naribana korica 1 limuna
2 bjelanjka
120 g curda od limuna i marelica
Ostalo
nekoliko marelica
1 prozirni preljev za torte
Priprema
PRIPREMA LEMON CURDA S MARELICAMA
Marelice dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u manju posudu, ulijte toliko vode da ih pokrije i kuhajte oko 5 minuta da marelice omekšaju, ali pripazite da se ne raspadnu.
Omekšale mrelice procijedite pa izmiksajte štapnim mikserom.
Pire od marelica pomiješajte s limunovom koricom i sokom, šećerom, jajima te maslacem kojeg ste narezali na listiće.
Kremu kuhajte na pari 20-25 minuta, neprestano miješajući, dok se ne zgusne toliko da na poleđini žlice ostane deblji trag.
Kuhani curd procijedite kroz gusto cjedilo da odstranite limunovu koricu. Dio curda odvojite za pripremu kolača, a ostatak spremite u čistu i steriliziranu staklenku. Kada se krema ohladi, dobro zatvorite staklenke i čuvajte u hladnjaku 2-3 tjedna (zbog jaja nije preporučljivo čuvati je duže od toga).
PRIPREMA KOLAČA S MARELICAMA I SIROM
Žutanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte hladni maslac narezan na listiće te pomiješajte obje vrste brašna. Rukama umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak barem na 45 minuta.
Rashlađeno tijesto razvaljajte u krug promjera cca 28 cm. Tijesto prebacite u namašćen kalup promjera 24 cm i utisnite ga prstima tako da i stranice kalupa budu skroz prekrivene tijestom.
Tijesto zapecite 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Za pripremu nadjeva svježi sir izmiksajte sa šećerom i grizom. Dodajte 1 žlicu pripremljenog (i ohlađenog) curda i limunovu koricu pa još jednom sve dobro promiješajte. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u kalup s lagano zapečenim tijestom, poravnajte i pecite na 180°C još cca 30 minuta. Čačkalicom probodite tijesto, ako nema tragova, gotovo je.
Nadjev će prilikom vađenja kolača biti drhtav, ali hlađenjem će se stisnuti.
Preko ohlađenog kolača posložite očišćene i na tanke šnite narezane marelice. Kolač prelijte svijetlim preljevom za torte i spremite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja, najbolje preko noći!
Slatki savjet
Ostatak lemon curda s marelicama možete poslužiti kao preljev uz ovaj kolač!
Tekst se nastavlja ispod oglasa