Isprobajte recept Slatkog svijeta za mekane i mirisne buhle s finim nadjevom od oraha! Umjesto orasima, buhtle po želji možete puniti pekmezom ili čokoladnim namazom!
Sastojci
Tijesto:
500 g glatkog brašna
1/2 svježeg kvasca
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
100 g otopljenog maslaca
250 ml mlakog mlijeka
naribana korica ½ limuna
prstohvat soli
Nadjev:
100 g mljevenih oraha
50 g šećera
1 vanilin šećer
50 ml mlijeka
malo naribane limunove korice
1 žlica ruma
Ostalo:
malo mlijeka za premazivanje
šećer u prahu za posipavanje
Priprema
Maslac otopite na laganoj vatri pa ostavite sastrane da se malo prohladi.
Dio mlijeka (cca 100 ml) lagano zagrijte pa pomiješajte s jednom žlicom šećera, jednom žlicom brašna i razlomljenim kvascem. Promiješajte i ostavite kvasac da se zapjeni, cca 10 minuta.
Ostatak mlijeka također malo zagrijte, razmutite s jajima pa dodajte otopljeni maslac.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu. Dodajte pripremljeni kvasac te mlijeko koje ste razmutili s jajima i maslacem. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite mekano, glatko tijesto.
Zdjelu s tijestom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen.
Dok se tijesto odmara pripremite nadjev. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa zalijte vrelim mlijekom. Dodajte rum i limunovu koricu pa sve dobro izmiješajte. Po potrebi dodajte još mlijeka.
Nakon što je tijesto dovoljno odstajalo možete krenuti u izradu buhtli. Tijesto malo premjesite, razvaljajte na 1 cm deblijne i režite na kvadratiće jednake veličine (cca 5×5 cm). Na sredinu svakog tijesta stavite malo nadjeva pa krajeve tijesta spojite u sredini iznad nadjeva. Dobro ih pristinite prstima da se tijesto zalijepi, tako da nadjev tokom pečenja nebi iscurio van.
Napunjene buhtle posložite u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje tako da je strana gdje je tijesto spojeno okrenuta prema dolje. Buhtle ostavite još pola sata na toplome mjestu da se dižu.
Buhtle pecite cca 30 minuta na temperaturi od 180 ºC. Prije pečenje buhtle uz pomoć kista premažite s malo mlijeka.
Pečene, još vruće buhtle pospite šećerom u prahu i poslužite se.
Tekst se nastavlja ispod oglasa