Miris nostalgije: Uštipci iz pećnice za 10 min

Foto: GettyImages

Sigurno ste koji put ostali bez kruha u nedjelju prije večere. Ovi uštipci donose vam okus doručka kod bake kad ste bili mali jer baki nikad nije bilo teško za svoje unuke stvoriti nešto fino iz ničega. Prije nutelle i kupovanja kinder pinguia bake su pekle uštipke za doručak koje smo jeli s domaćim pekmezom ili domaćim ajvarom. Danas nitko ne želi onih milijun kalorija iz prženog ulja i svi smo se već odvikli od tog okusa. Osim toga kod prženja u ulju puno je važnije pogoditi točnu gustoću tijesta kako se uštipci ne bi napili ulja. Zato vam donosimo recept za uštipke iz pećnice s kojima nema greške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojke sigurno imate kod kuće, a uštipci su gotovi za čas, navodi Frendica.hr.

Sastojci:

1 jaje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

250 gr brašna

2 dl jogurta ili kefira

1 prašak za pecivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

sol

Priprema:

Umutite jaje i jogurt u jednoj zdjelici i u drugoj posudi izmiješajte dobro brašno, prašak za pecivo i sol. Sjedinite mokre i suhe sastojke vilicom dok se ne stvori homogena smjesa, a zatim nastaviti mijesiti rukama. Prema potrebi dodajte još malo jogurta ili brašna. Kad dobijete mekano tijesto koje se još lagano lijepi za ruke oblikujte kuglu i prebacite ga na pobrašnjenu podlogu ili papir za pečenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još malo mijesite na podlozi tehnikom preklopi i pritisni, a zatim pobrašnite valjak i razvaljajte tijesto do otprilike pola cm debljine. Uštipci će se prilikom pečenja podići i bit će debeli i mekani, baš kako treba.

Uključite pećnicu na 220 stupnjeva i dok se pećnica grije izrežite uštipke čašom čiji ste rub utisnuli u ulje ili brašno kako bi se uštipci lakše odvajali. Složite ih na protvan i pecite desetak minuta ili dok ne porumene. Uživajte u toplom doručku ili večeri s mirisom nostalgije.

Ako klincima date da valjaju i izrezuju biti će vjerojatno u obliku cvjetića i neravni poput mojih, ali ništa manje ukusni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.