Tradicionalna Međimurska gibanica u sebi krije pravo bogatstvo okusa, čak četiri ukusna nadjeva – mak, svježi sir, orahe i jabuke! Recept za gibanicu donosi Slatki svijet.
Sastojci:
Nadjev od maka
200 g mljevenoga maka
100 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml vrelog mlijeka
Nadjev od sira
500 g svježeg sira
2 jaja
50 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica ½ limuna
Nadjev od oraha
200 g mljevenih oraha
60 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
150 ml vrelog mlijeka
Nadjev od jabuka
600 g krupno naribanih jabuka
60 g šećera
1 vanilin šećer
2 žličice cimeta
Preljev od kiselog vrhnja
180 g kiselog vrhnja
2 jaja
1 vanilin šećer
Premaz za kore
100 g maslaca
100 ml mlijeka
Ostalo
500 g kora za savijače (10 kom)
Priprema
Maslac otopite u mlijeku i ostavite sastrane dok pripremate nadjeve.
Jabuke operite, ogulite i krupno naribajte pa pošećerite i posipajte cimetom. Malo ih izmiješajte i ostavite neka tako odstoje dok pripremate ostale nadjeve.
Mak stavite u zdjelu i prelijte vrelim mlijekom u kojem ste otopili šećer i vanilin šećer.
Isto napravite i s orasima, samo dodajte i rum.
Svježi sir izmiksajte sa šećerima, jajima i limunovom koricom. Po želji u nadjev od sira možete dodati i 100 g grožđica prethodno namočenih u rumu.
Kalup za pečenje (30×30 cm) premažite maslacem, stavite jednu koru i premažite ju otopljenim maslacem i mlijekom. Ponovno stavite koru i premažite ju otopljenim maslacem i mlijekom. Višak kore koji viri izvan kalupa odrežite.
Na koru ravnomjerno rasporedite nadjev od maka, pa ponovo stavite dvije kore i obje premažite otopljenim maslacem i mlijekom.
Zatim ravnomjerno rasporedite nadjev od sira i prekrijte ga s dvije kore koje premažete na isti način.
Kao treći nadjev dolaze orasi. Orahe na isti način prekrijte s dvije kore premazane maslacem otopljenim u mlijeku.
Zadnji nadjev su jabuke – prije nego ih rasporedite preko kora, rukama ih malo stisnite da ocijedite višak soka. Preko jabuka stavite preostale dvije kore, a zatim prelijte kolač kiselim vrhnjem koje ste razmutili s jajem i vanilin šećerom.
Međimursku gibanicu pecite 40-50 minuta na temperaturi od 180 °C, dok ne poprimi zlatno žutu boju. Gibanicu poslužite toplu ili hladnu posipanu sa šećerom u prahu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa