Kako napraviti slasnu Međimursku gibanicu

Foto: slatkisvijet.com

Tradicionalna Međimurska gibanica u sebi krije pravo bogatstvo okusa, čak četiri ukusna nadjeva – mak, svježi sir, orahe i jabuke! Recept za gibanicu donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:
Nadjev od maka

200 g mljevenoga maka
100 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml vrelog mlijeka

Nadjev od sira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

500 g svježeg sira
2 jaja
50 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica ½ limuna

Nadjev od oraha

200 g mljevenih oraha
60 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
150 ml vrelog mlijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadjev od jabuka

600 g krupno naribanih jabuka
60 g šećera
1 vanilin šećer
2 žličice cimeta

Preljev od kiselog vrhnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

180 g kiselog vrhnja
2 jaja
1 vanilin šećer

Premaz za kore

100 g maslaca
100 ml mlijeka

Ostalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

500 g kora za savijače (10 kom)

Priprema

Maslac otopite u mlijeku i ostavite sastrane dok pripremate nadjeve.

Jabuke operite, ogulite i krupno naribajte pa pošećerite i posipajte cimetom. Malo ih izmiješajte i ostavite neka tako odstoje dok pripremate ostale nadjeve.

Mak stavite u zdjelu i prelijte vrelim mlijekom u kojem ste otopili šećer i vanilin šećer.

Isto napravite i s orasima, samo dodajte i rum.

Svježi sir izmiksajte sa šećerima, jajima i limunovom koricom. Po želji u nadjev od sira možete dodati i 100 g grožđica prethodno namočenih u rumu.

Kalup za pečenje (30×30 cm) premažite maslacem, stavite jednu koru i premažite ju otopljenim maslacem i mlijekom. Ponovno stavite koru i premažite ju otopljenim maslacem i mlijekom. Višak kore koji viri izvan kalupa odrežite.

Na koru ravnomjerno rasporedite nadjev od maka, pa ponovo stavite dvije kore i obje premažite otopljenim maslacem i mlijekom.

Zatim ravnomjerno rasporedite nadjev od sira i prekrijte ga s dvije kore koje premažete na isti način.

Kao treći nadjev dolaze orasi. Orahe na isti način prekrijte s dvije kore premazane maslacem otopljenim u mlijeku.

Zadnji nadjev su jabuke – prije nego ih rasporedite preko kora, rukama ih malo stisnite da ocijedite višak soka. Preko jabuka stavite preostale dvije kore, a zatim prelijte kolač kiselim vrhnjem koje ste razmutili s jajem i vanilin šećerom.

Međimursku gibanicu pecite 40-50 minuta na temperaturi od 180 °C, dok ne poprimi zlatno žutu boju. Gibanicu poslužite toplu ili hladnu posipanu sa šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.