Da biste bili vitki, zdravi i poletni ne trebate se odricati hrane. Dovoljno je znati koja vam hrana koristi, a koja šteti.
Masti zajedno s ugljikohidratima, proteinima i vodom čine osnovne sastojke svih namirnica koje konzumiramo. U svijetu je učestalo mišljenje kako su masti isključivo loši nutrijenti i da naš organizam djeluju negativno.
Međutim, uloga masti u našoj prehrani i probavi jest višestruka. Neophodne su za rast i razvoj organizma, bez njih nije moguć transport i apsorpcija vitamina A, D, E i K, pohranjuju se u našem tijelu i tako pružaju mehaničku zaštitu organima, a cijeli niz spojeva s pozitivnim učincima na naš organizam se ne može apsorbirati bez masti.
U svakodnevnoj prehrani ukupan unos masti ne bi trebao biti veći od 30%, ali kod nekih tipova prehrane dopušteno je i više. Primjer takve prehrane jest mediteranski tip prehrane koja obiluje namirnicama koje sadrže dobre masti kao što su maslinovo ulje i orašasti plodovi.
Pod pojmom loše masti misli se na one masti za koje je dokazano da povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. To su one koje u svom sastavu imaju zasićene masne kiseline.
U sastavu dobrih masti se nalaze nezasićene masne kiseline koje su pokazale cijeli niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. One su pretežito biljnog podrijetla, ali mogu se pronaći i u orašastim plodovima i ribi.
Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvor: narod.hr/krenizdravo.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.