Dolaskom hladnijih dana potrebno je ojačati imunitet. Prehlade i druge respiratorne infekcije četiri su puta češće sada nego tijekom toplijih mjeseci u godini.
Početkom jeseni zbog hladnoće, ali i centralnog grijanja koje može uzrokovati sušenje nosne sluznice, naš imunitet slabi, što olakšava napad virusa na naš organizam. Zdrav imunološki sustav ključ je za zaštitu organizma i prevenciju bolesti.
Što je imunitet?
Imunološki sustav štiti nas od ulaza i širenja štetnih organizama u našem tijelu kao što su bakterije, virusi i različite štetne tvari. Istodobno se brine za uklanjanje toksina koji nastaju prirodnim djelovanjem kemijskih procesa u našem tijelu.
Kada je naš imunološki sistem oslabljen, tijelo ne može ukloniti sve te štetne tvari zato se razbolimo. Oslabljenost imunitet možete prepoznati, ne samo po tome da se razbolite, nego i po osjećaju konstantnom umora i iscrpljenosti.
Tijekom temperaturnih promjena do kojih najčešće dolazi u prijelaznim razdobljima pa tako i sada početkom jeseni, može doći i oslabljenosti imuniteta. Zato se u to vrijeme javlja najviše prehlada, bolesti, nedostatka energije i iscrpljenosti.
U borbu protiv virusa, posegnite za zdravim namirnicima i ojačajte svoj imunitet. Češnjak, đumbir, med, kurkuma i koromač naši su saveznici u jesenskim danima, a donosimo još nekoliko savjeta kako ćete ojačati imunitet i izbjeći sezonske viroze.
Važnost kvalitetnog sna
Osim što dobar san omogućava održavanje koncentracije tijekom dana, naš organizam za vrijeme sna obnavlja bijele krvne stanice koje su neophodne u borbi protiv upala.
Kvalitetan san pomaže bržem oporavku od bolesti, ali nas i štiti. Loš san s druge strane smanjuje otpornost organizma i povećava pojavu raznih infekcija
Raznovrsna prehrana
Najbolja hrana za imunitet svakako je raznoliko voće i povrće jer obiluje vitaminima, mineralima, ali i fitokemikalijama koje štite organizam, što je svakako bitno u ovo doba godine kada nam dolaze hladni dani, a mi trebamo bolju zaštitu.
Hrana s visokim razinama antioksidansa je odlična vaš imunološki sustav. Jedite što više raznovrsnog voća i povrća, mliječnih i mesnih proizvoda te cjelovitih žitarica. Antioksidansi iz superhrane mogu smanjiti rizik od raka i drugih bolesti, a također osnažuju i vaš imunitet.
U svoju svakodnevnu prehranu pokušajte uključiti i neke od ovih namirnica: rajčica, krumpir, tikvice, limun, dinja, grejp, brokula, kelj, jagode, mango, rajčica, mrkva, proizvodi od soje, banane, marelica, luk, špinat i mahunarke.