Omiljena slastica: Krafne od ludog tijesta

Foto: Slatki svijet

Od ludog tijesta može se svašta pripremiti. Od lepinja, kiflica, krafni pa čak i ukusna pizza. Isprobajte kako je jednostavno napraviti ovo tijesto pa uživajte u raznim slanim i slatkim poslasticama zajedno s vašim ukućanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnost ludog tijesta je ta što se dizanje tijesta odvija u hladnjaku, a isto to tijesto može se čuvati u hladnjaku i do 7 dana. Samo uzmete komad tijesta, onoliko koliko vam je potrebno i u tren oka pripremite slanu ili slatku deliciju.

Recept nam donosi Slatki svijet.

Sastojci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za kvas

10 g suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica glatkog brašna
malo mlijeka (oduzmite od 500 ml)

Ostali sastojci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 kg glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
500 ml mlijeka
400 g tekućeg jogurta
100 ml ulja
2 jaja
2 žlice šećera
2 žličice soli

Priprema

VRIJEME PRIPREME TIJESTA: 30 minuta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VRIJEME PEČENJA KRAFNI: 3-4 minute/porcija

ENERGETSKA VRIJEDNOST UKUPNE KOLIČINE TIJESTA: 5.000 kcal. Broj kalorija po porciji ovisi o tome što ćete peći i u kojoj količini.

Kao i za svako dizano tijesto, najprije pripremite kvas. Suhi kvasac pomiješajte s malo toplog mlijeka (oduzmite od količine navedene u sastojcima) te 1 žličicom brašna i 1 žličicom šećera. Razmutite i ostavite kvasac da se aktivira i zapjeni.

U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo. šećer i sol. Zatim dodajte prethodno pripremljeni kvasac, mlijeko, jogurt, ulje i razmućena jaja. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Slatki svijet

Zdjelu s tijestom pokrijte većom najlonskom vrećicom. Vrećicu zavežite tako da tijesto ima čim manji doticaj sa zrakom. Zdjelu s tijestom spremite u hladnjak na 4-5 sati, najbolje je da odstoji preko noći.

Idući dan uzmite tijesta koliko vam je potrebno, malo ga premijesite na lagano pobrašnjenoj površini i ostavite ga da na sobnoj temperaturi da se malo zagrije. Nakon toga možete od njega raditi svakakve slane i slatke delicije – krafne, poderane gaće, lepinje, buhtle ili kiflice, a može vam poslužiti i kao tijesto za pizzu.

Ja sam ovaj put radila krafne. Kada je tijesto kratko odstajalo na sobnoj temperaturi, razvaljala sam ga prst debelo pa izrezivala krugove. Izrezane krugove pokrila sam krpom i ostavila ih da miruju dodatnih 15 minuta. Pekla sam ih na dobro zagrijanom uglju, na laganoj vatri, sa svake strane po otprilike minutu. U ulje sam stavljala stranu gornju stranu i pekla ih poklopljene, a kad sam ih okrenula pekla sam ih otklopljene. Punila sam ih marmeladom od marelica i uvaljala u šećer u prahu.

Moram priznati da su to jedne od najboljih krafni koje sam do sada ispekla. Probajte i vi! 🙂

P.S. Ako već unaprijed znate da ćete od ovog tijesta raditi samo krafne, onda prilikom izrade tijesta svakako dodajte vanilin šećer, malo ruma i limunove korice za bolju aromu, a sol izbacite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.