Ova nježna torta s koju čine hrskava beze kora i neka lagana krema najčešće se poslužuje s jagodama, ali možete ju kombinirati i s nekim drugim bobičastim voćem. Recept Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Kora od bjelanjaka
5 bjelanjaka
200 g šećera
1 ravna žlica gustina
1 žlica limunovog soka
Krema
5 žutanjaka
500 ml mlijeka
50 g gustina
80 g šećera
2 vanilin šećera
200 ml slatkog vrhnja
Ostalo
jagode, borovnice, trešnje… ili neko drugo svježe voće
Priprema
Gustin i šećer pomiješajte tako da uklonite sve grudice gustina.
Bjelanjke sobne temperature miksajte dok ne dobijete mekani snijeg, otprilike 2 minute. Miksajući bjelanjke cijelo vrijeme, u nekoliko navrata dodajte šećer pomiješan s gustinom.
Smjesu miksajte nekoliko minuta dok ne postane jako gusta, odnosno dok više ne osjetite kristaliće šećera pod prstima. Na kraju dodajte limunov sok ili bijeli ocat i kratko još jednom izmiksajte smjesu.
Lim za pečenje obložite masnim papirom. Smjesu od bjelanjaka stavljajte na hrpice u oblik kruga promjera cca 26 cm.
Pavlovu pecite 1 sat i 30 minuta na laganoj temperaturi od 120 ºC. Kada se gornji sloj osuši slobodno ju prekrijte folijom da vam ne potamni.
Pečenu Pavlovu ostavite neka se hladi u ugašenoj pećnici, ali svakako ostavite vrata od pećnice na pola otvorena.
Za pripremu kreme žutanjke izmutite sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte je kao puding, dok se ne zgusne. Ohlađenu kremu izmiksajte s tučenim slatkim vrhnjem.
Ohlađenu koru premažite kremom i ukrasite s puno svježeg voća.
Savjet: Od navedene količine sastojaka dobije se dosta kreme pa ako vam je previše možete ju iskoristiti za pripremu 2-3 deserta u čaši. Kao podlogu koristite kekse umočene u mlijeko, sok ili liker. Preko keksa stavite malo kreme pa ukrasite sve svježim voćem.