Pavlova torta s kremom od vanilije i jagodama

torta
Foto: slatki svijet

Ova nježna torta s koju čine hrskava beze kora i neka lagana krema najčešće se poslužuje s jagodama, ali možete ju kombinirati i s nekim drugim bobičastim voćem. Recept Jannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Kora od bjelanjaka
5 bjelanjaka
200 g šećera
1 ravna žlica gustina
1 žlica limunovog soka

Krema
5 žutanjaka
500 ml mlijeka
50 g gustina
80 g šećera
2 vanilin šećera
200 ml slatkog vrhnja

Ostalo
jagode, borovnice, trešnje… ili neko drugo svježe voće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

Gustin i šećer pomiješajte tako da uklonite sve grudice gustina.

Bjelanjke sobne temperature miksajte dok ne dobijete mekani snijeg, otprilike 2 minute. Miksajući bjelanjke cijelo vrijeme, u nekoliko navrata dodajte šećer pomiješan s gustinom.

Smjesu miksajte nekoliko minuta dok ne postane jako gusta, odnosno dok više ne osjetite kristaliće šećera pod prstima. Na kraju dodajte limunov sok ili bijeli ocat i kratko još jednom izmiksajte smjesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lim za pečenje obložite masnim papirom. Smjesu od bjelanjaka stavljajte na hrpice u oblik kruga promjera cca 26 cm.

Pavlovu pecite 1 sat i 30 minuta na laganoj temperaturi od 120 ºC. Kada se gornji sloj osuši slobodno ju prekrijte folijom da vam ne potamni.

Pečenu Pavlovu ostavite neka se hladi u ugašenoj pećnici, ali svakako ostavite vrata od pećnice na pola otvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu kreme žutanjke izmutite sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte je kao puding, dok se ne zgusne. Ohlađenu kremu izmiksajte s tučenim slatkim vrhnjem.

Ohlađenu koru premažite kremom i ukrasite s puno svježeg voća.

Savjet: Od navedene količine sastojaka dobije se dosta kreme pa ako vam je previše možete ju iskoristiti za pripremu 2-3 deserta u čaši. Kao podlogu koristite kekse umočene u mlijeko, sok ili liker. Preko keksa stavite malo kreme pa ukrasite sve svježim voćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.