Petra Gudelj: Rad s mladim ljudima donosi veliku radost

Petra Gudelj, magistrica je politologije te glazbenik flautist. Samohrana je majka, kako kaže, dvoje čarobne djece kojima je u prvom redu prijatelj, a tek onda roditelj. Utemeljiteljica je glazbene škole Glazbaonice Ljubav, edukativnog centra umjetničkog profila koji se bavi podučavanjem glazbe i glazbenog izričaja, a programi su namijenjeni djeci predškolskog i školskog uzrasta. Glazbaonica je primjer uspješnog projekta samozapošljavanja Zavoda za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pravi način održavamo i produbljujemo pažnju djeteta za glazbu

„U Glazbaonici imamo malo drugačiju pedagogiju i metodologiju koja je naišla na lijep odaziv među djecom – kombiniramo klasičnu i funkcionalnu pedagogiju u radu s djecom, promičemo neke druge vrijednosti, osim samo glazbene edukacije. Približavamo se djeci – jednako kao i povijest glazbe i sva znanja koja im želimo prenijeti – na način da smo jednaki s njima. Profesor nije na pijadestalu već je jednak njima, potiče na neki način znatiželju gdje onda on postaje vođa grupe i vodi ih do odgovora“, opisuje svoju školu Petra Gudelj.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećam se dobro radeći projekt svog života

„Slobodnog vremena imam relativno malo s obzirom na to da je to projekt  koji se ‘razlio’ po cijelom mom životu. U slobodno vrijeme ponovno dišem i smišljam nove načine i metode kako približiti djeci, bilo povijest glazbe, bilo glazbenu teoriju ili reprodukciju na instrumentima te kako svladati neke izazove. Stižem posložiti svoje obveze jer neprestano idem problemu ususret. Pokušavam raditi stvari unaprijed – kad one dođu na red, praktički su već obavljene. Dosta je teško ‘žonglirati’ između obiteljskog i profesionalnog života, ali uz dobru organizaciju i dobar plan sve se uspije, veliki sam planer. Cijelo svoje budno stanje usmjerena sam na projekt koji je projekt mog života. Osjećam se dobro radeći ga, osobito kad naiđe na dobar odjek kod djece i roditelja. Neki roditelji ili učiteljice iz redovne škole govore nam kako im se sviđa napredak djece i žele se uključiti tako da smo sada oformili i obrazovanje za odrasle. Kad stignem, volim rekreaciju – rolanje, zimi klizanje, prirodu“, kaže Petra.

Ima jako puno neznanih junakinja od kojih se može svašta naučiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Općenito, na Balkanu pa tako i u našem društvu, osjeća se mjesto žene koju su joj dala neka bivša politička uređenja. Poručila bih ženama neka budu hrabre, neka se ne boje i neka budu dosljedne. Nemam neku posebnu ženu uzor koja bi mi utirala put u svemu onome što radim pa kombiniram vrline više žena. Bilo je velikih žena kroz povijest – od Majke Terezije, Svete Terezije Avilske. I danas ima jako puno neznanih junakinja od kojih se može svašta naučiti, ima starijih gospođa koje su cijeli život radile na sebi i rado će dati svoju mudrost. Ima jako puno primjera općenito hrabrih ljudi, ne bih to dijelila na žene i muškarce“, poručuje Petra Gudelj.

SASA7284ss

Savjet mladim ženama – budite ponizne, hrabre i dosljedne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji je savjet mladim ženama, koje se još nisu još posložile i ostvarile, da budu zdravo samopouzdane – da budu idealna kombinacija – poniznosti i hrabrosti te u tome budu čvrste i dosljedne. To nije lako zbog predrasuda kod mnogih ljudi. Pronaći i biti dosljedan zdravom samopouzdanju – ono je što nedostaje danas. Odjeci nekvalitetne glazbe su u krivom samopouzdanju – odraz mnogih loših utjecaja ne-glazbe u kojima djevojke dolaze do pažnje pogrešnim alatima.

Rad s mladim ljudima donosi nam veliku radost

 SASA7257s

Za kraj je Petra Gudelj dodala kako je zapravo nastala Glazbaonica Ljubav: „Uvijek sam imala želju stvoriti jednu platformu koja će izvoziti ljubav i korisna znanja na temelju materijala koje dobije. Taj materijal koji dobijemo je obično dječji entuzijazam, one dječje vrckave oči, čiju vrckavost želim sačuvati, ali da dijete iziđe osnaženo i puno znanja iz naših programa i otvoreno za nova znanja u glazbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo u naše programe uključili, uz redovne polaznike, i polaznike iz domova za nezbrinutu djecu tako da pro bono glazbeno obrazujemo djecu u Nazorovoj, kao i djecu iz doma A. G. Matoš u Selskoj te smo otvoreni raditi s mladima koji su postali punoljetni, ali su odrasli bez odgovarajuće roditeljske skrsb, danas članovima stambenih zajednica. Uživamo im donositi „dur umjesto mola“. Durske su pjesme vesele, a molske su tužne. Bavimo se mladim ljudima i to nam donosi veliku radost!“, završila je Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.