Isprobajte bakin recept za ovu finu čokoladnu pitu, koji donosi Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
250 g glatkog brašna
250 g margarina
1 žutanjak
4 žlice vode
prstohvat soli
Nadjev
5 žutanjaka
6 bjelanjaka
180 g šećera
130 g mljevenih oraha
50 g čokolade za kuhanje
1 žlica ruma
Priprema
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte hladni margarin narezan na kockice i prstima ga izmrvite u brašnu. Dodajte sol, žutanjak i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo ohladi. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, a bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Smjesi od žutanjaka dodajte malo ohlađenu čokoladu i mljevene orahe, a na kraju lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela pa oba razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje (20×30 cm). Tijesto položite u kalup za pečenje koji ste prethodno namastili i lagano pobrašnili pa izlijte pripremljeni nadjev. Prekrijte nadjev drugim tijestom i lagano ga izbodite vilicom. Pitu pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180 ºC. Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu.