Nedjelja, 9 veljače, 2025
7.2 C
Zagreb
Pratite nas:

Pita od jagoda i rabarbare

Podijeli

Sadržaj članka

Podijeli

Ako slučajno naletite na rabarbaru, budući da je u našim krajevima rijetka, ali se tu i tamo nađe, probajte je u ovoj rustikalnoj piti, u kombinaciji s jagodama. Ta kiselkasto – slatka kombinacija, još sa sladoledom od vanilije će vas osvojiti, piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Tijesto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 jaje
70 g šećera
230 g hladnog maslaca
2 žlice jabučnog octa
300 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna

Nadjev

Tekst se nastavlja ispod oglasa

350 g očišćenih jagoda
150 g rabarbare
130 g šećera
1 vanilin šećer
35 g gustina

I još…

šećer u prahu za posipanje
koja kuglica sladoleda od vanilije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

Pjenasto umutiti jaje i šećer, sitno narezati ili naribati maslac te dodati ocat. Umutit. Zatim prosijati brašno i umijesiti glatko tijesto. 2/3 tijesta razvaljati na papir i staviti u okrugli kalup promjera 24 cm. Tijesto neka ne bude samo po dnu kalupa, nego i po stranicama. Staviti kalup u hladnjak. Ostatak tijesta omotati prozirnom folijom te staviti u hladnjak.

Stapke rabarbare oprati (odrezati dio s listovima, jer se listovi ne jedu) i oguliti te narezati na kockice. Jagode oprati i očistiti te narezati na kockice. Pomiješati s obje vrste šećera i gustinom. Pustiti da stane dok pripremite ostatak tijesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvaditi 1/3 tijesta iz hladnjaka te ga razvaljati na veličinu kalupa (može i malo više, samo će vam se tijesto na rubovima naborati, nije problem). Zatim izvaditi kalup s razvaljanim donjim dijelom tijesta iz hladnjaka, po tijestu rasporediti nadjev i prekriti preostalim tijestom. Spojiti rubove i zarezati nožem na 8 mjesta po dužini od 1,5 cm.

Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 35 minuta. Provjeriti čačkalicom je li pečeno.

Izvaditi, prohladiti i posuti šećerom u prahu. Poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Sadržaj članka

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci