Ako slučajno naletite na rabarbaru, budući da je u našim krajevima rijetka, ali se tu i tamo nađe, probajte je u ovoj rustikalnoj piti, u kombinaciji s jagodama. Ta kiselkasto – slatka kombinacija, još sa sladoledom od vanilije će vas osvojiti, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
1 jaje
70 g šećera
230 g hladnog maslaca
2 žlice jabučnog octa
300 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
Nadjev
350 g očišćenih jagoda
150 g rabarbare
130 g šećera
1 vanilin šećer
35 g gustina
I još…
šećer u prahu za posipanje
koja kuglica sladoleda od vanilije
Priprema
Pjenasto umutiti jaje i šećer, sitno narezati ili naribati maslac te dodati ocat. Umutit. Zatim prosijati brašno i umijesiti glatko tijesto. 2/3 tijesta razvaljati na papir i staviti u okrugli kalup promjera 24 cm. Tijesto neka ne bude samo po dnu kalupa, nego i po stranicama. Staviti kalup u hladnjak. Ostatak tijesta omotati prozirnom folijom te staviti u hladnjak.
Stapke rabarbare oprati (odrezati dio s listovima, jer se listovi ne jedu) i oguliti te narezati na kockice. Jagode oprati i očistiti te narezati na kockice. Pomiješati s obje vrste šećera i gustinom. Pustiti da stane dok pripremite ostatak tijesta.
Izvaditi 1/3 tijesta iz hladnjaka te ga razvaljati na veličinu kalupa (može i malo više, samo će vam se tijesto na rubovima naborati, nije problem). Zatim izvaditi kalup s razvaljanim donjim dijelom tijesta iz hladnjaka, po tijestu rasporediti nadjev i prekriti preostalim tijestom. Spojiti rubove i zarezati nožem na 8 mjesta po dužini od 1,5 cm.
Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 35 minuta. Provjeriti čačkalicom je li pečeno.
Izvaditi, prohladiti i posuti šećerom u prahu. Poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Dobar tek!
Izvor: narod.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.