Prhke štrudlice su jedan od onih kolača koji se moraju naći na blagdanskom stolu, piše Janette Razum na portalu Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
300 g glatkoga brašna
200 g maslaca
80 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 žlica kiseloga vrhnja
Nadjev od oraha
250 g mljevenih oraha
50 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica od polovice limuna
1 žličica ruma
120 ml mlijeka
1 žlica marmelade
Ostalo
šećer u prahu
Priprema
Za pripremu tijesta sve sastojke (osim vrhnja) izmrvite, a zatim dodajte vrhnje i umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
U jednoj posudi zagrijte mlijeko da bude vrelo. Maknite s vatre te dodajte orahe, šećer i vanilin šećer te kratko vratite na vatru dok se smjesa ne poveze. Maknite s vatre te umiješajte rum, naribanu koricu limuna i marmeladu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak.
Tijesto podijelite na dva dijela.
Prvi dio pobrašnite i valjajte između dva papira za pečenje. Isto napravite i s drugim dijelom tijesta. Tijesto treba biti u obliku pravokutnika.
Duž dužih strana tijesta stavite nadjev, a zatim zarolajte pomoću papira. Prebacite štrudle na lim za pečenje i vratite u hladnjak na pola sata. Prije pečenja označite štrudlice tako da zarežete tijesto, ali ne do kraja (ne rezati donji sloj tijesta). Pecite ih na 180 stupnjeva 25 minuta.
Kad su pečene, pospite ih šećerom u prahu i ostavite da se ohlade.