Uljepšajte svoj blagdanski tanjur s kolačićima! Pogledajte kako možete napraviti ukusne i dekorativne uskrsne kekse uz pomoć Royal icing smjese!
Recept nam donosi Slatki svijet.
Za pripremu uskrsnih keksa trebat će vam nekoliko modlica s uskrsnim ili proljetnim motivima koje možda već imate kod kuće ili koje možete naći u većim trgovinama.
Prije svega ispecite neke jednostavne, bijele kekse koje volite ili pripremite ove jednostavne, prhke kekse od samo 3 sastojka!
225 g margarina ili maslaca sobne temperature
65 g šećera u prahu
255 g glatkog brašna
Margarin ili maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom u prahu. Dodajte brašno pa rukama umijesite glatko tijesto. Radnu površinu posipajte sa šećerom u prahu pa razavljajte tijesto na 0,5 cm debljine i izrezujte keksiće.
Kekse pecite 8-10 minuta na temperaturi od 180 °C pazeći da ostanu svijetli. Kekse prije ukrašavanja ohladite na sobnoj temperaturi.
Za pripremu Royal icing smjese potrebno je:
2 bjelanjka
350 g šećera u prahu
Ovisno o veličini bjelanjaka trebat će vam možda još šećera kako bi dobili potrebnu gustoću smjese.
Bjelanjak kratko izmiksajte i čim se počne pretvarati u snijeg počnite malo po malo dodavati šećer u prahu. Miksajte smjesu sve dok ne postane dovoljno gusta, ali i razmaziva.
Smjesu rasporedite u nekoliko zdjelica i obojite prehrambenim bojama, a zatim ju rasporedite u slastičarske vrećice za jednokratnu upotrebu. U tu svrhu možete koristiti i vrećice za zamrzavanje. Vrh vrećice malo odrežite tako da dobijete tanki mlaz boje kako bi mogli precizno ukrasiti kekse.
Najprije obrubite oblik, a zatim ispunite unutrašnjost keksa. Ukoliko vam je smjesa pregusta dodajte kap vode tako da ju lakše možete razmazati preko keksa. Kako bi zagladili nepravilnosti na površini keksa, keks jednostavno brzim pokretima povlačite lijevo-desno po glatkoj površini i smjesa će se sama poravnati.
Kada ste ispunili keks temeljnom bojom ostavite ga sastrane da se boja malo osuši, a zatim iscrtajte ostale detalje – oči, nos, uši, mašnice…. Po želji kekse dodatno ukrasite kekse šarenim mrvicama ili jestivim cvjetićima od fondana.
Ostavite kekse na sobnoj temperaturi nekoliko sati da se osuše. Kekse koristite kao dekoraciju ili ih čuvajte u limenoj kutiji do konzumacije.
Ovako ukrašene keksiće možete lijepo zapakirati u prozirnu foliju, ukrasiti lijepom vrpcom i nekoga iznenaditi malim znakom pažnje!
Izvor: narod.hr/slatki svijet
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.