Panna Cotta je talijanski desert spravljen od tek nekoliko jednostavnih sastojaka kao što je i većina talijanskih ukusnih jela. Njena priprema ne zahtjeva niti puno vremena niti posebno kulinarsko iskustvo. Zato je vrlo česta kremasta i osvježavajuća poslastica u mnogim svakodnevnim ali i svečanim prilikama, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Za Panna Cottu:
3 dl slatkog vrhnja
3 dl mlijeka
100 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 vrećica želatine
prstohvat soli
Za preljev od jagoda:
200 g jagoda
cca 3 dl vode
2 žlice šećera
1 vrećica preljeva za torte
Priprema
Želatinu pripremite prema uputama na vrećici.
U posudu stavite slatko vrhnje, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije. Sve skupa zakuhajte do vrenja ali neka ne prokuha. Dodajte želatinu i miješajte smjesu dok se želatina ne otopi. Dodajte samo prstohvat soli.
Posude u koje ćete staviti panna cottu isperite hladnom vodom i ulijte smjesu tako da vam do ruba ostane još mjesta za preljev. Stavite hladiti nekoliko sati, najbolje preko noći.
Za preljev umutite očišćene i oprane jagode štapnim mikserom, dodajte još toliko vode da smjesa ukupno ima 5 dl. Preljev za torte pripremite prema uputama na vrećici, dodajte u tekućinu s jagodama i promiješajte. Pričekajte minutu da se smjesa ohladi i žlicom je rasporedite po ohlađenoj panna cotti. Dekorirajte po želji, još kratko rashladite i vaša poslastica je spremna za degustaciju.
Panna Cottu možete servirati na ovaj način u keramičkoj odnosno staklenoj zdjelici ili čaši ali je isto tako možete istresti na tanjur (nožem je oprezno odvojite od kalupa) pa na nju rasporediti preljev ili pasirano voće.
Ova količina dovoljna je za šest manjih zdjelica.
Kako god, užitak je zagarantiran!
Izvor: Narod.hr/Slatki svijet
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.