Ponedjeljak, 14 travnja, 2025
14.4 C
Zagreb
Pratite nas:
RECEPT

Slatki kruh s cimetom

Podijeli

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako mu i sam naziv govori, slatki kruh s cimetom prstima jednostavno možete rastavljati na šnite! A tako je mirisan i ukusan… Svakako probajte, piše Jannette Razum za Slatki svijet!

Sastojci

Kvas
20 g svježeg kvasca
200 ml mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica glatkog brašna
Dizano tijesto
450 g glatkog brašna
50 g šećera
2 vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
1 jaje
prstohvat soli
Nadjev
60 g maslaca
100 g šećera
10 g cimeta
naribana korica 1/2 limuna
naribana korica 1/2 naranče
1/2 žličice arome badema

Priprema

PRIPREMA KVASCA
Kvasac razmrvite u zdjelicu pa pomiješajte s brašnom i šećerom. Mlijeko malo zagrijte tako da bude mlako, prelijte preko kvasca, promiješajte i ostavite neka stoji 15-20 minuta dok se ne zapjeni.
PRIPREMA DIZANOG TIJESTA
U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte pripremljeni kvasac, razmućeno jaje i otopljen te malo ohlađen maslac.
Kuhačom ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu, da udvostruči volumen.
Kada tijesto dobije dovoljno na volumenu, radnu površinu malo pobrašnite pa razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika, otprilke 0,5 cm debljine.
PRIPREMA NADJEVA
Maslac za nadjev samo malo otopite tako da ga možete lakše razmazati preko tijesta. Otopljeni maslac pomiješajte s aromom badema.
Kada ste tijesto premazali maslacem, posipajte ga mješavinom cimeta i šećera te naribanom koricom limuna i naranče.
SLAGANJE I PEČENJE KOLAČA
Tijesto po dužini prerežite na 4-5 traka. Zatim sve trake posložite jednu na drugu, tako da ona strana na kojoj je nadjev uvijek bude okrenuta prema gore.
Sada ovu veliku traku koju ste dobili prerežite na 7-8 kvadrata. Svaki kvadrat slažite jedan do drugog, tako da lijepo popunite duguljasti kalup za pečenje (10×30 cm). Kalup prije pečenja svakako namastite i pobrašnite.
Ostavite tijesto u kalupu još 30 minuta da se diže. Slatki kruh pecite otprilike 30 minuta na 160°C.
Prije nego slatki kruh izvadite iz kalupa, sačekajte da se malo ohladi. Kruh s cimetom poslužite uz kavu, čaj ili mlijeko. Jednako je ukusan topli kao i ohlađen.

Slatki savjet

Slatki kruh s cimetom možete dodatno obogatiti tako da nadjevu dodate 80 g mljevenih lješnjaka, badema ili oraha! U tom slučaju ne morate dodavati aromu badema!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slatki svijet

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci