Sočna i ukusna: Baklava od kokosa i griza!

Foto: slatkisvijet.com

Malo drugačija baklava, ali jako sočna i ukusna! Ako volite kokos, ova baklava će vam se sigurno svidjeti!

Sastojci

Preljev od šećera i vode
1 l vode
600 g šećera
sok od 1 većeg limuna

Nadjev od kokosa i griza
4 jaja
100 g šećera
2 vanilin šećera
200 ml ulja
400 ml tekućeg jogurta
200 g kokosa
50 g griza

Ostalo
10 kora za savijaču
ulje za premazivanje kora

Priprema

Najprije pripremite preljev kako bi se ohladio dok se baklava ispeče. Šećer i vodu prokuhajte 10 minuta na laganoj vatri, dodajte limunov sok i ostavite sa strane da se hladi.

Za pripremu nadjeva, jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ostale sastojke. Sve dobro izmiješajte.

U veliki kalup, najbolje onaj koji dobijete s pećnicom, cca (30×35 cm). Kalup lagano pouljite pa stavite jednu koru. Koru ponovno lagano pouljite pa stavite drugu koru. Drugu koru ponovno pouljite pa rasporedite 1/3 pripremljenog nadjeva od kokosa. Preko nadjeva stavite jednu koru, lagano ju pouljite pa preko nje drugu koru. Zatim opet stavite nadjev. Preko nadjeva ponovno ide jedna kora koju pouljite, druga kora i zatim preostali nadjev. Na kraju ponovno idu tri kore, svaku lagano pouljite. Dakle, princip slaganja je sljedeći: 3 kore – nadjev – 2 kore – nadjev – 2 kore – nadjev – 3 kore. Svaka kora se lagano naulji osim onih na koju sipate nadjev.

Baklavu izrežite na kocke, rombove ili trokute i pecite ju 25-30 minuta na 180°C, dok ne dobijete lijepu zlatno smeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim preljevom od vode i šećera. Ostavite baklavu neka se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju spremite u hladnjak. Najbolja je kada se posluži dobro rashlađena.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com