Site icon narod.hr

Štambilj medenjaci – popularni blagdanski kolačići

Slatki svijet

Foto: Slatki svijet

Težina recepta: Jednostavno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medenjaci su jedni od najpopularnijih blagdanskih kolačića. Jednostavo i brzo se pripremaju i ukusni su, a dobro pohranjene ih možete dugo čuvati.

Sastojci

80 g meda
90 g šećera
30 g maslaca
2 jaja
350 g glatkog brašna
1 žličica začina za medenjake
½ žličice soda bikarbone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

Maslac, šećer i med otopite na laganoj vatri. Ostavite smjesu da se malo ohladi, a zatim dodajte 2 jaja. Pjenjačom sve dobro izmutite.

U zdjelu stavite brašno, začin za medenjake i soda bikarbonu. Dodajte mokre sastojke pa kuhačom izmiješajte sve koliko možete, a zatim nastavite mijesiti smjesu rukama. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Čašom ili okruglim rezačem za kese izrezujte krugove od tijesta, a zatim svaki krug pritisnite štambiljem sa željenim motivom. Prije upotrebe štambilj malo pobrašnite. Ja sam koristila Zenker silikonski štambilj za kekse s tri različita motiva.

Kekse slažite na lim za pečenje prekriven masnim papirom i pecite ih 6-8 minuta na 180°C. Pečeni keksi će biti mekani na dodir, ali će se hlađenjem stvrdnuti. Ohlađene kekse spremite u kutiju za čuvanje keksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version