Starinski orijentalni recept: Bosanske hurmašice

Foto: slatkisvijet.com

Ako volite starinske deserte, osobito orijentalne, ovo je savršen izbor slastice za vas. Mekane i sočne Hurmašice natopljene agdom s dodatkom limunovog soka mogu biti pravo osvježenje ako ih poslužite dobro rashlađene, ističe Slatki svijet koji donosi recept.

Sastojci
Sastojci za tijesto
  • 3 šalice* šećera
  • 3 šalice* ulja
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • brašno (glatko) po potrebi
Šećerni preljev
  • 12 šalica* šećera
  • 12 šalica* vode
  • sok od 1 limuna

Priprema

Napomena: Kao mjeru za sastojke koristite onu sasvim malu šalicu za posluživanje kave.

Najprije pripremite agadu – šećerni sirup tako da šećer i vodu kratko prokuhate. U kuhani sirup dodajte limunov sok i ostavite sa strane da se ohladi.

Jaja izmutite sa šećerom pa dodajte ulje. Postupno dodajte brašno i prašak za pecivo. Smjesu mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, podatno za oblikovanje.

Uzimajte komadiće tijesta, oblikujte kuglice, a zatim i duguljaste oblike karakteristične za hurmašice. Oblikovane komade tijesta pritisnite uz ribež i slažite ih na veliki (nenamašćen) kalup za pečenje. Slažite ih s malim razmakom između svake jer će tijekom pečenja malo narasti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr