-->
Utorak, 14 siječnja, 2025
-0.1 C
Zagreb
Pratite nas:

Za majčin dan: Kolač sa želeom od jagoda!

Podijeli

Za ovaj kolač vam prvenstveno treba strpljenja. Pa ako se sjetite koliko su mame s nama strpljive, slobodno im ga pripremite za Majčin dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biskvit
  • 5 bjelanjaka
  • 115 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 100 g mljevenog maka
Žele od jagoda
  • 300 g očišćenih jagoda
  • 150 ml sirupa od jagode
  • 300 ml vode
  • 1 vrećica želatine u prahu
Krema
  • 5 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 250 ml slatkog vrhnja
Ostalo
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • jagode i listići mente za dekoraciju
Priprema

Biskvit s makom
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke spremiti za kremu, a bjelanjke čvrsto istući sa šećerom. Prosijati brašno s praškom za pecivo pa lagano umutiti u smjesu. Dodati 100 g maka i špatulom umiješati u smjesu.

Smjesu izliti u pekač veličine 30 x 20 cm, poravnati špatulom ili prstima te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta. Provjeriti čačkalicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele od jagoda
Oprati i očistiti jagode, tako da imate punih 300 g. Narezati ih na kockice i posuti po biskvitu (ne mora biti potpuno hladan). Sirup od jagoda razrijediti vodom. Pripremiti želatinu prema uputama na vrećici, pomiješati s razrijeđenim sirupom i čekati da krene želirati. Meni je trebalo oko 1,5 h u frižideru da smjesa postane gusta da je biskvit ne upije, ali ne do kraja želirana, da je mogu preliti preko jagoda.

Nakon toga ostaviti u frižideru još oko 1h prije nego počnete kuhati kremu.

Krema od žutanjaka
Žumanjke i šećer pjenjačom miješati i kuhati na pari 10-15 minuta, dok smjesa ne postane pjenasta, jednolična i gusta. Ostaviti da se skroz ohladi – još će se stisnuti. Umutiti 250 ml vrhnja za šlag i onda mikserom spojiti s kremom od žumanjaka. Premazati kremu preko želea od jagoda i pustiti u frižideru da se ohladi jedno 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga umutiti 250 ml vrhnja za šlag pa premazati preko kreme. Ostaviti u hladnjaku da se sve sjedini preko noći. Prije posluživanja narezati jagodice na pola, dodati listiće mente i ukrasiti kolač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com

Pročitaj više

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci