Donacija 10.000 Poljaka: Pomoć Hrvatima nakon potresa na Banovini

Sisak potres Poljska
Foto: silar / wikimedia commons, fah Fotomontaža: narod.hr

U Varšavi je prošlog tjedna održana svečana primopredaja donacije kojom su poljski građani pomogli Dječji dom u Sisku.

U prostorijama Veleposlanstva RH u Poljskoj održana mala svečanost na kojoj je predstavnicima hrvatskih institucija simbolično predana donacija poljskih građana za nedavnim potresom oštećeni Dječji dom Vrbina u Sisku.

Kako smo već pisali, Poljaci su prikupili doista lijep iznos od 220.000 eura i to u akciji koja nije imala neku veliku promociju u mainstream medijima. Akciju je organizirao poznati poljski publicist Witold Gadowski, koji je i ranije prikupljao sredstva za razne humanitarne svrhe.

Na svečanoj primopredaji koja se održala 17. travnja Gadowski je rekao kako je radostan zbog dobrog odaziva Poljaka na njegov poziv pomoći Hrvatima. Pojasnio je kako je u prikupljanju sredstava sudjelovalo skoro 10.000 građana.

„Dokazali smo kako Hrvatsku ne doživljavamo samo kao zemlju za odmor, nego i na puno prisniji i emotivniji način“, rekao je.

Hrvatski veleposlanik u Poljskoj Tomislav Vidošević rekao je kako je ova donacija još jedan primjer spremnosti Poljaka da pomognu Hrvatima nakon potresa na Banovini. Dodao je kako je nakon potresa primio čitav niz poziva i ponuda pomoći kako od raznih poljskih institucija, tako i od pojedinaca.

Na svečanoj primopredaji, uz pomoć internetske veze, sudjelovala je i direktorica Doma Đurđica Pavešić-Herkov. Ona je objasnila kako će sredstva biti iskorištena za kupnju novoga, privremenoga, doma za štićenike. Nakon što zgrada staroga doma bude obnovljena, novi objekt će biti korišten za starije štićenike koji prolaze kroz „tranzicijski period“ prema izlasku iz doma i samostalnom životu. Riječ je o vrlo osjetljivom razdoblju i novi će objekt bit od velike pomoći njihovim štićenicima.

Nakon vijesti o potresu Gadowski je zajedno je sa skupinom prijatelja odlučio organizirati prikupljanje sredstava. Željeli su prikupiti novce za neku konkretnu svrhu i nakon konzultacije s prijateljicom i magistrom ekonomije Manuelom Marter, zaposlenoj u Požeško-slavonskoj županiji u imovinsko-pravnoj službi na poslovima obnove i stambenog zbrinjavanja, pronašli su odličan cilj.

„Organizirao sam dva konvoja humanitarne pomoći za žrtve rata na Kosovu krajem devedesetih. Čim sam čuo o potresu u Hrvatskoj, zajedno s prijateljima Jacekom i Monikom Siarski stupili smo u kontakt s upravom doma i odlučili prikupiti sredstva za njih”, priča poljski publicist, jedan od najčitanijih u Poljskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr