Sinčić Ursuli von der Leyen u EP: ‘Vi predstavljate sve što je pogrešno u Europi’

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Dvoje novih hrvatskih europarlamentaraca koji ne pripadaju nijednom klubu zastupnika u EP-u, Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, po prvi su put u svojim mandatima imali priliku govoriti danas u Strasbourgu, i to u raspravi o Ursuli von der Leyen kao kandidatkinji za novu predsjednicu Europske komisije. Obojica su je kritizirali i najavili da je neće podržati kad večeras budu glasali, a kritična je bila i Ruža Tomašić, koja se također javila u raspravi, piše Večernji list.

Ursula von der Leyen: Zagovornica redefinicije braka – hoće HDZ-ovci glasovati za nju?

Snimku rasprave možete pogledati u nastavku:

– Vi predstavljate sve što je pogrešno u Europi – rekao je Ivan Vilibor Sinčić gospođi von der Leyen. – Kada će Hrvatska ili neka druga članica, Malta ili Slovačka, dobiti svoj pošten dio, svoj fair share? Nikada! Dolazite ovdje pred nas, a nemate legitimitet. U kojem izbornom procesu ste Vi sudjelovali, kojim ste se to biračima predstavljali? Opet su se stare, moćne članice dogovorile, a za periferiju opet ništa – dodao je zastupnik Živog zida. Svoj je istup začinio još i optužbom na račun NATO-a, koji je nazvao trajnim generatorom nestabilnosti i imperijalističkom silom koja ne služi miru.

Mislav Kolakušić usredotočio se na, kako je rekao, njemačku supremaciju.

– Temelj razvoja i napretka, ali i opstanka EU je jednakost i vladavina prava. One se prvenstveno očituju u načinu izbora predstavnika. Od 130 predstavnika u EP-u, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj. Hrvatskoj i Sloveniji nula. Nadalje, poslovnik EP-a zahtjeva da ta mjesta budu raspoređena i po geografskom ključu. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Takvo nešto je nedopustivo. Imamo Njemačku koja ima 20 mjesta, što predstavlja supremaciju, i sad bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi EU u pitanje – rekao je Kolakušić.

Ruža Tomašić Ursuli von der Leyen: Vaša vizija završit će kao Jugoslavija

Ruža Tomašić, koja je u EP birana po treći put, ovaj put na listi Hrvatskih suverenista, usporedila je EU Ursule von der Leyen s Jugoslavijom.

– Odrastajući u socijalističkoj Jugoslaviji imala sam prilike čuti neke grandiozne ideje slične Vašima. Bratstvo i jedinstvo, politička integracija, zajednička vojska, veća radnička i ženska prava… Znamo kako je to završilo. Isto će završiti i Vaša vizija zato što građani to ne žele… Govorite o zajedništvu i jednakosti u Europi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposjele stare članice i još predlažete preglasavanje u području vanjske i sigurnosne politike. Toliko o jednakosti! U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je osuđena na propast, zaključila je Tomašić na kraju govora.

Ursula von der Leyen u uvodnom je obraćanju plenarnoj sjednici Europskog parlamenta poručila da želi jaku Europu:

– Oni koji žele sa mnom jačati Europu, imat će u meni strastvenog borca. Međutim, oni koji žele razarati Europu, imat će u meni žestokog neprijatelja – rekla je.

Glasanje se očekuje večeras u 18 sati, a objava rezultata oko 19:30 sati.

Od hrvatskih europarlamentaraca u raspravi s Ursulom von der Leyen sudjelovala je još i Dubravka Šuica (HDZ), koja je rekla da je važno da se dogodi proširenje Schengenske zone, u koju Hrvatska želi ući. Šuica je naglasila da joj je drago da žena kandidira za čelno mjesto Komisije.

Pučani i liberali podržat će Usrsulu von der Leyen, socijaldemokrati neodlučni

Pučani i liberali najavili su u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta da će podržati imenovanje Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, Zeleni, krajnja ljevica i desnica su rekli da će glasati protiv dok će socijaldemokrati i konzervativci reformisti odluku donijeti kasnije tijekom dana.

Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika EPP-a i spitzenkandidat pučana koji nije prihvaćen, kazao je u raspravi nakon govora Ursule von der Leyen u Europskm parlamentu u Strasbourgu da će njegov klub podržati njenu kandidaturu.

„Ja i moj klub ćemo se boriti za to da Europa bude Europa koja služi ljudima. Našoj stranci je važan prodor u budućnost i to želimo s Ursulom von der Leyen“, rekao je Weber.

Iratxe Garcia, čelnica socijaldemokrata u EP-u je poručila kako je razočarana neuspjehom koncepta spitzenkandidata.

Pozdravila je naglasak koji je von der Leyen stavila na prava mladih i nezaposlenih, kao i rodnu ravnopravnost u Komisiji.

Iako je von der Leyen u govoru adresirala većinu zahtjeva koje je S&D postavio za davanje potpore, uključujući veće smanjenje emisije CO2, rodnu ravnopravnost, banku za klimu itd., Garcia je kazala kako će njen klub poslijepodne „odlučiti i razmisliti što je najbolje za Europu“.

Garcia je ipak kazala da S&D „ne želi institucionalnu krizu“ ali da „treba jamstva da će Europa moći postaviti temelje održivoj budućnosti za sve Europljane i za naš zajednički projekt“.

Španjolska zastupnica, čiji je stranački kolega Josep Borrell predložen za šefa europske vanjske politike, sklonija je davanju podrške von der Leyen, za razliku od koalicijskog partnera CDU-a, njemačkih socijaldemokrata.

Dacian Ciolos, predsjednik kluba zastupnika Obnovimo Europu obećao je svoju podršku te je kazao da je njegov klub „spreman podržati“ von der Leyen.

„Očekujemo europsko vodstvo koje će biti realno. Europa nije samo birokracija, ona je ambicija građana“, poručio je Ciolos.

Philippe Lamberts je u ime Zelenih/Europa slobodnog saveza kritizirao von der Leyen da nije pokazala na koji će se način boriti protiv klimatskih promjena te da nije na adekvatan način adresirala pitanje migracija.

„Ne možemo stalno braniti naše granice kršeći temeljna ljudska prava, prava izbjeglica“, rekao je Lamberts.

Zastupnik AfD-a: Von der Leyen kao ministrica nije radila za dobrobit njemačkog naroda

Jorg Meuthen, iz njemačkog desničarskog AfD-a, zastupnik grupe Identitet i demokracija (ID) kazao je da von der Leyen kao ministrica „nije radila za dobrobit njemačkog naroda“.

„Obećavate još više centralizacije, oporezivanja, još više propisa iz Bruxellesa. Vi ste još u staroj kolotečini“, kazao je Meuthen i najavio da će njegova grupa glasati protiv nje.

Beata Sydlo nije uspjela doći na čelo Odbora za zapošljavanje

Mainstream političke stranke su prošloga tjedna blokirale nastojanja ID-a i Europskih konzervativaca i reformista (ECR) da predsjedaju odborima, pa tako ni bivša poljska premijerka Beata Szydlo (ECR) nije uspjela doći na čelo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja.

Zbog toga desne grupacije tvrde da se narušava d’Hondtova metoda raspodjele, a Raffaele Fitto (ECR) kazao je da ne zna hoće li podržati von der Leyen.

„Govorili ste o rodnoj ravnopravnosti, o tome da žena može postati predsjednica komisije. To kažete nakon što žena s puno glasova nije postala predsjednica odbora zbog nedemokratske odluke“, kazao je Fitto.

Raffaele Fitto je, u ime ECR-a zatražio „pojašnjenje“ u vezi mehanizma za vladavinu prava, o kojem je govorila von der Leyen te je kazao da je protiv toga.

Von der Leyen u svome odgovoru predstavnicima klubova zastupnika nije odgovorila na Fittovo pitanje, kao ni na upit predstavnika Zelenih koji smatra da je von der Leyen preblaga u pogledu zaštite vladavine prava.

Martin Schirdewan, predsjednik kluba zastupnika GUE/NGL potvrdio je da neće podržati von der Leyen, jer ima „drugačiju viziju“ Europe od njegovog kluba zastupnika

„Mi odbijamo nastavak politike štednje. Konačno moramo završiti s ovom krivom neoliberalnom politikom“, kazao je.

Nezavisni zastupnik i vodeći zagovornik brexita Nigel Farage je kazao da von der Leyen nastoji „preuzeti kontrolu nad svakim aspektom našeg života“

„Žele graditi centralizirani, nedemokratski oblik komunizma“, rekao je.

Europarlamentarci će danas u 18 glasati o prihvaćanju von der Leyen kao predsjednice Komisije, a bivšoj njemačkoj ministrici obrane potrebna je natpolovična podrška, odnosno 374 glasa da bi postala predsjednica Komisije.

Pučani i Obnovimo Europu zajedno imaju 290 zastupnika, S&D 154, a ECR 62, dok na ostale grupacije, barem po službenim izjavama, ne može računati.

Glasanje je, međutim, tajno pa je pitanje koliko će zastupnici biti podložni stranačkoj “stezi”

Ako parlament ne prihvati von der Leyen, Europsko vijeće u roku od 30 dana treba predložiti novog kandidata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/vecernji.hr