Skupina koja promiče pobačaj morala vratiti ilegalnu Sorosevu donaciju

Foto: American Life League/flickr

Skupina koja promiče pravo na pobačaj pod nazivom Abortion Rights Campaign morala je vratiti 24.999 američkih dolara zakladi Otvoreno društvo (Open Societies Foundation) Georgea Sorosa sa sjedištem u SAD-u. Dug je utvrdila komisija koja kontrolira standard u javnom sektoru (SIPO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da je donacija Soroseve zaklade Otvoreno društvo bila usmjerena na ukidanje ustavne zaštite prava nerođenih u Irskoj.

Prema dokumentu dobivenom prema zakonu na pristup informacijama, a koji je objavio The Irish Catholic, kampanja za pravo na pobačaj- Abortion Rights Campaign (ARC), vratila je dug u procijenjenoj vrijednosti od gotovo 23 000 eura.

Ovu donaciju Abortion Right Campaign dobila je u siječnju 2016. godine, između ostaloga, kao potporu za kampanju kojom je bio cilj ukidanje Osmog amandmana u Irskom Ustavu koji je donesen 1983. godine i koji potvrđuje pravo na život djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti koji su ‘procurili’ u kolovozu prošle godine pokazuju da je Otvoreno društvo financirano od milijardera Georgea Sorosa pozivalo, financiranjem Kampanje za pravo na pobačaj (ARC), Amnesty International i Irsku udrugu za planiranje obitelji na zajednički rad na kampanji kojom bi se ukinuo Osmi amandman Ustava Irske.

Kada je komisija (SIPO) u kolovozu 2016. tražila od Kampanje za pravo na pobačaj (ARC) da dostavi kopije prepiske i prijave sa Sorosevom američkom zakladom, utvrđeno je da financiranje nije bilo namijenjeno za političke ciljeve, što je komisija tada previdjela, i slučaj je izuzet iz nadzora komisije.

Optužujući SIPO da svojim pristupom ‘okrutno’ zadire u njihovo pravo na slobodu udruživanja, Kampanja za pravo na pobačaj (ARC) u nadzor je pružila traženu dokumentaciju tek nakon što je Sherry Perreault iz Etičke i lobističke regulacije zaprijetio da će slučaj predati Irskoj nacionalnoj policiji „An Garda Síochána“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, SIPO je informirala ARC da su njihovi dokumenti pokazali da su bili u potrazi za inozemnom financijskom potporom za kampanju s unutarnjim političkim ciljem što je okarakterizirano kao kršenje zakona i Irska nacionalna policija će biti informirana ukoliko dug ne bude vraćen. Tako je u studenom prošle godine Kampanja za pravo na pobačaj (ARC) dug vratila.

Irska udruga za planiranje obitelji i Amnesty International Irska druge su dvije grupacije koje promiču pobačaj, a koje su također primile Sorosevu donaciju, ali uspješno izbjegle vraćanje novca.

Irsko udruga za planiranje obitelji, koja je povezana s Planned Parenthood, tvrdila je da je donaciju od 132.000 eura dobila za ‘humanitarnu i edukacijsku svrhu’ te se komisija (SIPO) više nije bavila njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Amnesty International Irska je priznato da je dobivenih 137.000 eura korišteno u kampanji sa svrhom da „Irska donese zakon u skladu s međunarodnim pravom i standardima ljudskih prava“. No, izvršni direktor Amnesty Irska Colm O’Gorman izjavio je da Amnesty International nije pod nadležnošću SIPO kao što njihove aktivnosti ne čini rad u ‘političke svrhe’.

Podsjetimo, George Soros američki je multimilijarder mađarskog podrijetla. Osnivač je i predsjednik Instituta pod nazivom “Otvoreno društvo” (Open Society Institute), organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta, većinom financiranjem nevladinih udruga, koje promiču vrijednosti otvorenog društva, a u koje se ubrajaju udruge za ljudska prava, udruge za zaštitu okoliša, prava životinja, rodnu ravnopravnost, feminističke grupe, udruge za promicanje prava homoseksualaca, liberalne političke opcije i slično.

Pobačaj je u Irskoj trenutno protuzakonit i donosi kaznenu prijavu, iako se iznimke odobravaju u rijetkim okolnostima kada je zdravlje majke ugroženo.

Sorosu čini se nije želja samo ukinuće irskog zakona o zabrani pobačaja. Prema dokumentima iz njegove organizacije, on predviđa slične kampanje za provedbu sličnih zakona u južnoj Africi, Meksiku, istočnoj Europi, Aziji i južnom Kavkazu, prema CNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> George Soros odlučio krenuti u novi rat protiv života i nerođenih

> Amnesty International i Liam Neeson glavni promotori kampanje za legalizaciju pobačaja u Irskoj

> Zašto Sorosevo Otvoreno društvo financira kampanju za građanski preodgoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/prolife.ie

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.