Surogatstvo: Koliko tisuća dolara košta unajmljena trudnoća?

Foto: Thinkstock

Europski parlament na svojoj je plenarnoj sjednici održanoj ovoga tjedna u Strasbourgu usvojio Izvješće o provedbi Direktive 2011/36/EU od 5. travnja 2011. o sprečavanju i suzbijanju trgovanja ljudima i zaštiti njegovih žrtava iz rodne perspektive, no, kako ističe hrvatska zastupnica Marijana Petir, u tom je izvješću Europski parlament propustio učiniti jednu važnu stvar i osuditi surogatstvo kao oblik trgovine ljudima.

Trgovina ljudima ozbiljan je oblik organiziranog kriminala vođen visokom potražnjom i profitom procijenjenim na 150 milijardi USD godišnje. Kada govorimo o surogatstvu, procjenjuje se da je industrija surogatstva u Indiji, kolijevci surogat turizma, vrijedna čak 2.3 milijarde USD. Dok su cijene u Indiji niže, na američkom tržištu cijene se kreću od 60 do vrtoglavih 120 tisuća USD po jednoj unajmljenoj trudnoći.

Zastupnica Petir, svjesna opasnosti koje sverastuća industrija surogatstva i surogat turizam predstavljaju, a u čemu sudjeluju i europski građani, upozorila je na ovaj problem Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova u kojemu je izvješće sastavljeno, ističući da je surogatstvo moderan oblik trgovine ljudima te ga je potrebno zabraniti, a o istoj temi argumentirano je govorila ovoga tjedna na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta.

Petir podsjeća kako je nedavno i Vijeće Europe odbilo ozakoniti surogatstvo, a i Europski je parlament ovu ponižavajući praksu koja narušava ljudsko dostojanstvo već osudio u prosincu prošle godine u Godišnjem izvješću o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2014. i politici EU u tom području.

„Osuđujem svaki oblik trgovine ljudima i smatram da moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo ljudsko dostojanstvo“, rekla je Petir govoreći te dodala: „Obzirom da je surogatstvo moderan oblik trgovine ljudima koji u mnogim zemljama EU nije adekvatno reguliran, a industrija surogatstva i surogat turizam uzimaju maha, smatram da je u ovom izvješću trebalo osuditi praksu surogatstva“.

Postoji jasna linija sverastućeg protivljenja surogatstvu koje dolazi s različitih strana i političkih opcija, čak su se i švedske feministice žestoko usprotivile mogućnosti da se surogatstvo u njihovoj zemlji legalizira te se zalažu za njegovu apsolutnu zabranu. I u Europskom parlamentu sve više zastupnika traži osudu surogatstva, među kojima i Petir koja upozorava da je praksa pokazala da nakon legalizacije slijedi komercijalizacija te kako ne postoji nešto što bi se moglo nazvati altruističkim surogatstvom niti pokušati opravdati pukim altruizmom jer je surogatstvo u svojoj biti kupoprodajni ugovor.

Petir upozorava kako je od ozakonjenja altruističnog surogatstva u Ujedinjenom Kraljevstvu, broj djece rođene međunarodnim komercijalnim surogatstvom narastao do čak 200% u zadnjih nekoliko godina.

„Ne smijemo pristati na to da se djeca kupuju i prodaju, a reproduktivne funkcije žene po narudžbi iznajmljuju. Kako to nazvati nego trgovinom ljudima? Žene i djeca nisu objekti i roba, već ljudska bića koja imaju svoje dostojanstvo“, rekla je Petir koja pojašnjava kako se takozvano altruističko surogatstvo razlikuje od komercijalnog isključivo po tome što majka službeno ne prima naknadu. Međutim, liječnici i odvjetnici su plaćeni za svoje usluge, a i surogat majke često dobivaju neki oblik kompenzacije (novac ili poklone) u znak zahvale. Na kraju se razlika između ova dva tipa surogatstva svodi samo na to hoće li ta naknada biti oporeziva ili ne, pojašnjava hrvatska zastupnica.

Govor zastupnice Petir možete pogledati OVDJE.

U ime obitelji aktivno sudjeluje u borbi protiv surogatstva

Udruga „U ime obitelji“ pozvala je, 18. travnja, sve članove Odbora Europskog parlamenta za ženska prava i jednakost spolova da bez obzira na svoju stranačku pripadnost glasaju za amandmane koji osuđuje praksu surogatstva kao trgovanje ljudima. Surogatstvo je moderni oblik trgovanja ljudima, majkama i djecom, te bi zbog toga trebalo biti zabranjeno u svim svojim oblicima.

Podsjetimo, U ime obitelji je poslala pismo svim članovima Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe uoči raspravljanja i glasovanja o Rezoluciji o surogatstvu . U svom pismu pozvali su članove Odbora da glasaju protiv Izvješća o ljudskim pravima i etičkim pitanjima vezanim za surogatstvo: “Ne dopustite da surogatstvo – moderni oblik trgovine ljudima i iskorištavanje žena i djece – bude podržano na bilo koji način”.

Osim toga, U ime obitelji je poslala pismo g. Igoru Kolmanu, članu Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te svim hrvatskim zastupnicima i njihovim zamjenicima u Vijeću Europe u kojem od g. Kolmana traži da prilikom glasovanja o rezoluciji: „Ljudska prava i etička pitanja vezana za surogatstvo” koje se održalo 23. studenoga 2015., zastupa zabranu surogatstva te se zauzme za zaštitu žena i djece koji su žrtve prakse surogatstva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Thinkstock

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.