Za sad toliko

Foto: Privatna arhiva

Komentar čitatelja

Dr. sc. Jurić o razlozima iseljavanja Hrvata u Njemačku nekad i sad

Budno oko – 03.11.2020.

Ovaj članak treba tri puta pročitati da bi se razumjela njegova složenost i dubina. iz njega sam više naučio nego od svih priča komunističke i postkomunističke elite, koja se, da bi sačuvala svoje stolice i masne plaće iz nepresušnog državnog proračuna, duboko ukorijenila u školski sustav, medije i strukture “duboke države” i nadalje sprovodi protuhrvatsku politiku iz vremena Jugoslavije.
Budući da nije realno očekivati masovni povratak iseljenih, mislim da veliki dio pažnje treba posvetiti onima koji su ostali u Hrvatskoj i njihovoj demografskoj obnovi. Prosperitet te populacije će biti najjači motiv za povratak iseljenih.
Korupcija se često navodi kao važan razlog iseljavanja. Ako iseljenici nju navode kao razlog njihova iseljenja, onda ona to i jest.

Ali što je korupcija? Hrvatsko društvo je toliko zaraženo sumnjom u sve, da je gotovo nemoguće provesti bilo kakve promjene a da mediji – kontrolirani od postkomunističke elite i stranog kapitala – ne granu: Korupcija! Tako ne ide. Npr.: dopune, ispravke i prilagođavanja urbanističkih planova, velike investicije itd. se uvijek proglašavaju koruptivnim djelima, a najčešće one to nisu.
Mislim da su nekompetentnost (imati formalnu izobrazbu, a ne znati raditi) i nonšalantnost u redovima posloprimaca s jedne, i arogancija i bahatost u redovima poslodavaca s druge strane isto važni razlozi za bježanje prema naizgled “boljim” društvima.

Za sada toliko.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Privatna arhiva