Ako imamo pad ekonomske aktivnosti i raste nezaposlenost, dugoročno to nije dobro

Ekonomist Ljubo Jurčić komentirao je za narod.hr objavu Državnog zavoda za statistiku prema kojem unatoč solidnom rastu industrijske proizvodnje i izvoza prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u prvom tromjesečju 2014. realno manji za 0,4% u odnosu na isto tromjesečje 2013.

Jurčić je ocijenio da ako imamo pad ekonomske aktivnosti i raste još uz to nezaposlenost, onda to dugoročno nije dobro jer ako raste industrijska proizvodnja, a pada zaposlenost u industriji – dolazi do redistribucije dohotka u korist kapitala na štetu radnika.

Pojasnio je da bruto domaći proizvod ima strukturu kako na prihodnoj, tako i na rashodnoj strani – jedan dio te strukture može se povećavati, a drugi smanjivati. To samo ovisi je li više utječe na konačne rezultate ono što se povećava ili ono što se smanjuje.

„Na kraju taj bruto domaći proizvod je ipak pokazatelj ukupne gospodarske aktivnosti, a ovdje što je lošiji pokazatelj to je generalno zato što raste prerađivačka industrija“, istaknuo je ocijenivši kako je loše što se unatoč rastu prerađivačke industrije smanjuje zaposlenost prerađivačke industrije.

Objasnio je da pad građevinarstva isto znači pad zaposlenosti u građevinskoj industriji  ocijenivši kako zbog pada zaposlenosti u prerađivačkoj i građevinskoj industriji ne možemo očekivati rast potrošnje u idućem razdoblju jer manje ljudi radi.

„Ako ne raste osobna potrošnja onda nam pada i jedan faktor koji povlači proizvodnju“, istaknuo je Jurčić te dodao „ovi pokazatelji su takvi kakvi jesu, ali iz tih pokazatelja možemo pročitati dugoročno kako će se ekonomija kretati“.

„Ali ako je pad ekonomske aktivnosti i raste još uz to nezaposlenost, onda to dugoročno nije dobro“, istaknuo je ocijenivši  da ako raste industrijska proizvodnja, a pada zaposlenost u industriji, dolazi do redistribucije dohotka u korist kapitala na štetu radnika.

„Negativan je pokazatelj i struktura tog pokazatelja je još negativnija za sljedeća razdoblja nego što to sad pokazuje jer više raste nezaposlenost“, zaključio je Jurčić za narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: hrt