Njemački Bild o Hrvatskoj: Nisu proveli reforme, postat će nova Grčka

Ekonomska situacija u Hrvatskoj dramatično se pogoršala i sada joj, baš kao i Grčkoj, zbog lošeg upravljanja prijeti državni bankrot – piše nedjeljno izdanje najčitanijih njemačkih novina Bild, potkrjepljujući svoje tvrdnje “tajnom analizom” Europske komisije napisanom 19. svibnja i nazivajući Hrvatsku zemljom prelijepe obale i ružne bilance.

Taj dokument Europske komisije navodi da je hrvatska vlada ostvarila “ograničen napredak” u ispunjavanju 5 od 8 ekonomskih preporuka koje je Komisija dala Hrvatskoj prošle godine (djelomičan napredak ostvaren je u ispunjenju još dvije, a značajan napredak u ispunjenju samo jedne preporuke). “U crvenom pet puta”, zaključuje Bild i kaže da dokument “otkriva manjkavosti Hrvatske” jer se u “pet od osam ključnih zadataka ništa nije dogodilo”. Dokument nabraja i ovogodišnje ekonomske preporuke Komisije.

Nakon ponovljenih apela iz Europske komisije, Hrvatska sada mora pokazati da država konačno ozbiljno shvaća vladavinu prava – izjavio je za Bild Peter Ramsauer, predsjednik Odbora za ekonomiju u njemačkom Bundestagu.

Bild smatra da će odluka Ustavnog suda o žalbi na pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu, za koju navode da se očekuje do 15. lipnja, biti test na kojem će se pokazati vladavina prava u Hrvatskoj.

“Sanader je osuđen 2012. na deset godina zatvora zbog korupcije, ali mnoga pitanja ostaju neodgovorena. Tako je najvažniji svjedok tužiteljstva i sȃm sjedio u zatvoru, a nakon suđenja završio navodno sa švicarskom putovnicom”, piše Bild, očito aludirajući na svjedoka Roberta Ježića za kojega se vjeruje da se nalazi u Švicarskoj i koji još nije ispunio obećanje dato Županijskom sudu da će vratiti državi 5 milijuna eura koje je mađarski Mol navodno isplatio na račun njegove švicarske tvrtke kao mito za Sanadera.

Pet zadataka za koje Bild vrdi da ih Hrvatska nije ispunila

U pet od osam ključnih zadataka s ciljem smanjenja proračunskog deficita i stvaranja pouzdanog pravnog sustava zapravo se ništa nije dogodilo”, piše Bild i nabraja pet neispunjenih ekonomskih preporuka Komisije u Hrvatskoj:

1. Nema učinkovite kontrole proračuna

2. Nisu zaustavljeni rani odlasci u mirovinu.

3. Nisu poduzete mjere poticanja gospodarstva

4. Detaljan plan upravljanja državnom imovinom, koji je trebao biti gotov do listopada 2014., još uvijek ne postoji (Bild je previdio da je RH na proljeće 2014. po prvi put u 23 godine objavila Registar državne imovine)

5. Trgovački sudovi jedva da igraju ulogu u sprječavanju nekontroliranih stečaja

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/agencije
Photo: fah