16. listopada 1991. poginuo Blago Zadro – junak obrane Vukovara

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan, 16. listopada 1991., u Vukovaru je poginuo  Blago Zadro, jedan od najvećih junaka Domovinskog rata i zapovjednik obrane Borova Naselja.

Legendarni heroj sa Trpinjske ceste rođen je 31. ožujka 1944. u srcu Hercegovine, u Donjim Mamićima. Godine 1954. njegovi roditelji, Mila i Jozo Zadro, odlučili su se preseliti u Vukovar. S djecom su bili podstanari tri godine, živjeli su u jednoj sobi. Ali, radeći i polažući nadu u vjeru i Boga, izgradili su svoju kuću.

Budući da su došli u izrazito miješanu projugoslavensku sredinu, obitelj Zadro je odmah upadala u oči zbog odlazaka u crkvu i otvorenog hrvatstva. Provokacije su Blagi Zadri kao dječaku jako smetale te je zbog toga ulazio u konflikte s ostalim dječacima, posebno kad bi ga provocirali prilikom odlaska na ponoćku ili povratka s ponoćke. Članovi obitelji Zadro išli su čak sedam kilometara do crkve i nazad na ponoćku, i to pješice.

Stoga se Blago Zadro, nakon osnivanja stranaka, uključio u rad HDZ-a. Osnivao je ogranke HDZ-a po istočnoj Slavoniji, a predsjednik HDZ-a Borovo Naselje postao je u ožujku 1990. Promijenio je ime svoje Mjesne zajednice ‘Bratstvo i jedinstvo’ u Mjesnu zajednicu ‘Alojzije Stepinac’.

Kad je bilo jasno da će JNA i Srbija, uz pomoć Srba u Hrvatskoj, napasti Hrvatsku, Blago Zadro  počeo je raditi na organizaciji obrane Borova Naselja, odnosno Vukovara. Pokolj nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu, 2. svibnja 1991., označio je početak rata u istočnoj Slavoniji. Istoga dana Blago Zadro podiže barikade kako ne bi prošli tenkovi JNA kroz Borovo Naselje.

Kad su četnici i JNA 4. srpnja 1991. izvršili opći napad na Vukovar, pod zapovjedništvom Blage Zadre na Trpinjskoj cesti su uništeni deseci tenkova JNA. Otad se Trpinjska cesta zove ‘groblje tenkova’.

Poginuo je od neprijateljskog rafala 16. listopada 1991. Pokopan je na tajnoj lokaciji, a Zapovjedništvo obrane grada i njegovi suborci te sinovi tajili su danima da je Blago Zadro poginuo, kako neprijatelj ne bi saznao.

Njegov sin Robert Zadro, legendarni zapovjednik ‘Turbo voda’, nakon što je pao Vukovar, s još četvoricom prijatelja odlučio je da se neće predati. Kroz nekoliko dana probio se s prijateljima do slobodnog Nuštra. Robert Zadro je početkom travnja 1992. želio izvršiti očevu želju da se pomogne rodnoj Hercegovini, ako bude napadnuta. Otišao je pomoći Hercegovini i poginuo u bitki za Kupres, 10. travnja 1992. Sa sobom je nosio i očevu fotografiju.

Kad je Hrvatska vojska oslobodila Knin, u ladici ratnog zločinca Mile Martića, predsjednika fašističke ‘srpske krajine’, uz papire, pronađene su i fotografije oca i sina Zadre.

Njihova tijela su poslije identificirana i pokopana uz sve vojne počasti.

Blago Zadro – junak Vukovara i Hrvatske:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/croexpress.eu
Photo: snimka zaslona