Afrička svinjska kuga hara Srbijom: U Hrvatskoj na snazi preventivne mjere

Foto: Thinkstock

Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere kako bi održala status zemlje slobodne od ASK-a, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg pozivaju vlasnike svinja na strogo pridržavanje propisanih mjera.

Cilj preventive je rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja. U priopćenju se navodi da je strogo zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju).

Isto tako, zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije, kao i zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla moraju se naime zbrinjavati isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija), napominje se. Iz Ministarstva poljoprivrede sve posjednike svinja pozivaju da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima.

Poručuju i da su posjednici dužni voditi ažurnu evidenciju “Registar svinja na farmi”.

“Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK-a”, stoji u priopćenju. Nadalje, lovoovlaštenici su se dužni pridržavati biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju, uključujući i stradale u prometu kao i odstrijeljene i bolesne, u svrhu pretraživanja na ASK. Građani se, pak, pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju. “Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Objašnjavaju i da je u slučaju pojave ASK-a ugrožena cjelokupna svinjogojska proizvodnja u Hrvatskoj tako da je od općeg interesa da se pojava te bolesti spriječi, a u slučaju njene pojave da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bile svedene na najmanju moguću mjeru. U slučaju pojave i potvrde ASK-a u Hrvatskoj, napominju iz Ministarstva, sve mjere donosi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata određuje i nadzire mjere iskorjenjivanja sukladno Kriznom planu za ASK.

Koordinacija i organizacija aktivnosti, određivanje zaraženih i ugroženih područja, izvješćivanje i prijava bolesti, u nadležnosti je Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Uzorkovanje, kliničke preglede i preglede gospodarstava provode ovlašteni veterinari ovlaštenih veterinarskih organizacija, laboratorijsku dijagnostiku provodi Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba, a nadzor provedbe mjera veterinarski inspektori Državnog inspektorata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina