Ankete ljevice o tome što misle lijevi birači – Možemo i SDP će zajedno protiv Bandića?

U SDP-u su zaključili da im je predizborna koalicija s Tomislavom Tomaševićem kao zajedničkim kandidatom za gradonačelnika najbolje rješenje. No, Tomašević bi htio upravo suprotno, da na izbore izađe sam, plasira se u drugi krug i da ga zatim SDP podrži u srazu s najvjerojatnije – zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Možemo i SDP sve su dalje od dogovora

I po drugoj anketi koju je, u kratkom vremenskom razdoblju, naručila lijevo-liberalna oporba u Zagrebu, od svih potencijalnih kandidata za gradonačelnika uvjerljivo je najpopularniji Tomislav Tomašević, koji je u Saboru predsjednik Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. Sada je pitanje hoće li ova politička grupacija nastaviti naručivati ankete ili će uskoro postići sporazum o načinu nastupa na lokalnim izborima u Zagrebu. Što se potonjeg tiče, čini se da su SDP, Možemo i ostali trenutačno dalje od dogovora nego prije početka njihovih pregovora, koji su se i jučer odvijali, piše Dražen Ciglenečki za Novi list.

Što pokazuje anketa zagrebačkih ljevičara?

Politička platforma Možemo, navodi Večernji list, ima rejting od 22,5 posto, dok je SDP druga opcija s potporom od 18,8 posto. HDZ je pak na visokih 18,5 posto, Stranka Milana Bandića nikad lošija sa samo 10,6 posto, Domovinski pokret ima 7,5 posto, Most je na 6,3 posto, a lista nezavisnog Renata Peteka s 1,9 posto popela se na sedmo mjesto i iza sebe ostavila i GLAS i Centar i HSLS… Kada se pak gledaju kandidati za gradonačelnika, Tomašević prema anketi ima 30 posto potpore, Bandić je na 15 posto, dok je SDP-ov Gordan Maras na 8,5 posto potpore. Slijedi Vesna Škare Ožbolt s 8,3 posto potpore te HDZ-ov Mislav Herman, koji ima 7,6 posto. Testiran je i Nino Raspudić s obzirom na to da se u trenutku kada je anketa rađena nagađalo da će on biti kandidat Mosta te je na 6,3 posto, a slijedi ga Renato Petek s 4,6 posto. Zlatko Hasanbegović prema anketi ima 4,2 posto, Boro Nogalo četiri posto, dok je Otto Barić na dva posto potpore.

Testirane su i tri kombinacije u kojima bi ujedinjena oporba mogla izići na izbore. Kada bi išli svi zajedno s jednom listom, da su izbori danas mogli bi računati, kaže anketa, na 46 posto potpore. U kombinaciji da Možemo! i SDP idu s jednom listom, a na drugoj da idu stranke „građanskog centra“, SDP i Možemo! imali bi 41 posto, a „građanski centar“ plesao bi rizično po rubu sa svojih šest posto. Treća testirana kombinacija ona je u kojoj Možemo! ide sa svojim partnerima kao što je Nova ljevica, Zagreb je naš, ORaH plus Renato Petek i GLAS. Prema anketi dobivaju 29,6 posto. U toj kombinaciji SDP sa svojom listom i svojim partnerima poput HSS-a ima skromnih 16 posto. Drugim riječima, nijedna od tri kombinacije ne odskače previše da bi se moglo u nju uperiti prstom i kazati ta je najbolja.

Ono što je sigurno jest to da Možemo! ne želi ni u kakvoj kombinaciji ići samo sa SDP-om, kao što je sigurno da će u situaciji u kojoj Možemo! i SDP idu odvojeno u kampanji doći do njihova sukoba s obzirom na to da ciljaju na velik dio istog biračkog tijela. Koliko će Tomašević, koji trenutačno uvjerljivo vodi, moći odolijevati napadima sa svih strana, uključujući i one iz SDP-a, teško je prognozirati, ali teško mu može pomoći. Već sada je jasno i u kojem će smjeru napadi ići s obzirom na to da u SDP-u neslužbeno već govore da će Možemo! i Tomašević biti krivi ako Bandić ostane na vlasti zbog njihova taktiziranja. Ono što bi ih također sve trebalo zabrinjavati jest podatak iz ankete da je sigurna izlaznost, koja je ključna da bi se pobijedilo Milana Bandića, niska i iznosi svega 38 posto, navodi Večernji list.

Sraz s Bandićem

Tomašević je na posljednjim izborima 2017. bio još šire nepoznat i s tim je u skladu bio njegov rezultat za zagrebačkog gradonačelnika, dobio je svega 13 tisuća glasova, nešto manje od četiri posto. Ali, u međuvremenu se on prometnuo u glavnu uzdanicu lijevo i liberalno orijentiranih birača koji žele da napokon završi vladavina Milana Bandića. U recentnoj anketi za Tomaševića se izjasnilo 30 posto ispitanika, dvostruko više nego za drugoplasiranog Bandića. Takav je omjer približno bio i u prošlom istraživanju. Treći je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras (osam posto), a slijede Vesna Škare Ožbolt, novi šef HDZ-a u Zagrebu Mislav Herman…

Dakle, SDP nije iznjedrio nekog drugog kandidata, ponovo su mjerili Marasov rejting, a on je bitno niži nego Tomaševićev. Nadalje, lista Možemo u anketi je na 22%, a SDP-ova na 19 posto, što znači da je dobar dio socijaldemokratskih glasača više skloniji Tomaševiću nego Marasu, vjerojatno i iz razloga što naprosto procjenjuju da je on opasniji protivnik Bandiću, čiji im je silazak s vlasti prioritet. U ovim su okolnostima u SDP-u zaključili da im je predizborna koalicija s Tomaševićem kao zajedničkim kandidatom za gradonačelnika najbolje rješenje. Nije im uopće bilo lako prihvatiti da im još donedavno marginalni ljevičarski aktivisti, nastali i kao svjetonazorska opozicija SDP-u, budu ravnopravan partner, ali u aktualnoj konstelaciji snaga primarno im je da se ne dovedu u situaciju da Bandić izgubi izbore, a da oni budu tek u statusu Tomaševićeve podrške. Zato SDP inzistira da u startu budu dio moguće pobjedničke opcije, navodi Novi list.

Svjesni svojih slabosti, SDP-ovci u prvi plan guraju tezu da je rušenje Bandića, protiv kojeg se vode sudski proces zbog zlouporabe položaja, cilj koji nadilazi bilo koji drugi i da mu se zato svi koji žele takav ishod moraju podrediti. U tom bi kontekstu na plodno tlo mogla pasti poruka SDP-a da je potrebno učiniti sve kako bi se na minimum svelo mogućnost da se Bandić održi na vlasti. U svježoj anketi je mjerena i popularnost Anke Mrak Taritaš i Renata Peteka, također pripadnika lijevo-liberalne oporbe, i kad se njihove brojke pridodaju Tomaševićevim i Marasovim, ta se grupacija ima pravo nadati čak i pobjedi u prvom krugu, zaključuje Novi list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr/novi list